Poglavlje 27: Do kraja 2017. otvaranje, do jula platforma

sinisa-mitrovic-pksPregovaračka plaforma za Poglavlje 27 biće izrađena do jula 2017. budući da se krajem godine očekuje njegovo otvaranje bez pratećih merila, izjavio je danas savetnik predsednika PKS Siniša Mitrović.

On je rekao da to podrazumeva ozbiljan posao koji neće moći da uradi samo administracija i da je zato važno da se svi koji učestvuju u tome uključe i u saradnji sa PKS, GIZ-om i drugim međunarodnim organizacijama daju doprinos u izradi pregovaračke platforme koja će biti obavezujuća i veoma važna za industriju, ali i lokalne samouprave i građane.

Poglavlje 27 odnosi se na oblast životne sredine.

„To će podrazumevati niz posla koji neće moći da uradi samo administracija. Sada već početkom novog projekta izrade nacionalnih implementacionih planova imaćemo preko osam ili devet radnih grupa koje će biti važne za posebne tokove otpada, rekao je Mitrović na konferenciji o odvojenom sakupljanju otpada i reciklaži u PKS u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i uz podršku Nemačke razvojne saradnje.

Kako je rekao Mitrović, 2016. godinu u ovoj oblasti obeležilo je uvođenje doktrine „cirkularna ekonomija“, a ona će, istakao je, biti i „mejnstrim politika“ u 2017. kada je u pitanju promena regultave.

On je ukazao da je važno da se reši to kako da sakupljači sekundarnih sirovina budu deo legalnog sistema.

Izvor: tanjug.rs

Foto: www.energetskiportal.rs

Vesna Vukajlović