Podsticanje korišćenja obnovljivog vodonika u okviru novog zakona o OIE

Srbija

Foto-ilustracija: Unsplash (Terry Vlisidis)

Novim zakonom o obnovljivim izvorima energije, koji je u proceduri usvajanja, stvoreni su uslovi za korišćenje i podsticanje inovacionih tehnologija koje koriste obnovljive izvore energije.

Pored solarne i energije vetra, novi zakon obuhvataće i obnovljivi vodonik koji se može koristiti u oblasti toplotne energije, saobraćaja i prirodnog gasa, navodi se na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Stvarajući pravni okvir za korišćenje obnovljivog vodonika, Srbija se svrstala zajedno sa razvijenim zemljama Evropske unije. EU je prošle godine objavila svoju strategiju za vodonik, a osnovni cilj je dekarbonizacija proizvodnje vodonika i njegova upotreba kao zamene za fosilna goriva.

Predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike razgovarali su sa timom za vodoničnu strategiju koji čine predstavnici Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i poslovnog udruženja ”Elektromašinogradnja”, o mogućnostima za razvoj vodoničnih tehnologija u Srbiji, kao deo procesa dekarbonizacije i okretanja klimatski neutralnom razvoju.

Na sastanku kojem su prisustvovali državni sekretari u Ministarstvu i pomoćnici ministarke rečeno je da Ministarstvo podržava inicijativu tima za vodoničnu strategiju i da će raditi na tome da vodonična strategija bude deo nove strategije razvoja energetike do 2050. godine.

„Niz razvijenih zemalja, kao i Evropska unija, tokom 2020. godine donelo je svoje vodonične strategije, a i Srbija ima šansu da se uključi u ovaj proces tako da do 2030. godine budemo aktivni učesnici u vodoničnoj tranziciji, a do 2050. godine ravnopravni sa drugim učesnicima u ovom procesu.“, izjavio je vođa tima za vodoničnu strategiju, Miljan Vuksanović.

Energetski portal