Podsticaji za nabavku opreme za prevoz pčela

Vesti | Region

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore danas je objavilo još jedan javni poziv za podršku sektoru pčelarstva – Javni poziv za dodelu sredstava podsticaja za nabavku opreme za transport pčelinjih društava za 2019. godinu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore

Ovo je peti po redu javni poziv koji je objavljen kroz Agrobudžet za 2019. godinu koji se sprovodi, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija kroz Program unapređivanja pčelarstva.

Prethodno su objavljeni pozivi za podršku mladim pčelarima početnicima, podršku pri nabavci voska, za odabir odgajivača pčelinjih matica i nabavku plodišnih nastavaka.

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti, se ne može ni zamisliti bez selidbe pčela na više paša.

Sufinansiranjem troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela, podržavamo pčelare u cilju povećanja sigurnosti pčelarenja, povećanja proizvodnje pčelinjih proizvoda i dostupnosti više pčelinjih paša.

Pravo na podršku imaju pčelari koji imaju minimum 30 pčelinjih društava. Podržava se nabavka jednog kontejnera ili jedne prikolice po gazdinstvu.

Pozivom su uređeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava.

Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 25.000 evra.

Podrška Ministarstva iznosi do 50 odsto realizovane investicije.

Predmet podrške ovog poziva je nabavka: pčelarskih kontejnera – kapaciteta minimum 36 pčelinjih društava; specijalizovanih prikolica za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava; specijalizovanih platformi za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava; prikolica za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku za nabavku opreme za transport pčelinjih društava, definisan je i način prijavljivanja.

Sve informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se dobiti kontaktiranjem Ministarstva, na telefon 020/482-292, Saveza 069/941-505, kao i u centrima odeljenja za savetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji.

Trajanje javnog poziva je od 18.marta do 18. aprila.

Milisav Pajević