Podsticaj ulaganjima u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda

Vesti | Hrana

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih ulaganja u oblasti proizvodnje prehrambenih proizvoda.

Foto: pixabay.com

Uredba je usvojena na inicijativu Saveta za rast BDP-a i odnosi se na dodelu podsticaja za opremu i tehnologiju za veći stepen prerade u okviru prehrambene industrije.

Utvrđivanje šeme državne pomoći u oblasti prehrambene industrije, kroz pružanje finansijske podrške omogućiće razvoj i implementaciju programa nabavke nove opreme i tehnologije za prehrambenu industriju.

Saglasno navedenom, ubrzaće se ostvarenje ciljeva predviđenih Akcionim planom za sprovođenje Strategije razvoja prehrambene industrije u Srbiji za period od 2017. do 2022. godine, otvaranjem novih radnih mesta i podizanjem nivoa znanja i veština zaposlenih u prehrambenoj industriji.

Usvajanjem pomenute uredbe stvara se ambijent za brži privredni rast, ravnomerni regionalni razvoj, povećanje izvoza i veću konkurentnost u ovoj oblasti,

Na sednici je donet Zaključak o usvajanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Evropske unije o učešću Republike Srbije u programu Erazmus plus: Programu EU za obrazovanje, obuku, mlade i sport.

Usvojenim zaključkom stvaraju se uslovi za punopravno učešće u ovom programu, koje će omogućiti povlačenje većih sredstava za razvoj obrazovanja i podršku mladima, a za koja će moći da konkurišu obrazovne ustanove, preduzeća, nevladine organizacije i svi drugi zainteresovani za učešće u ovom programu.

Milisav Pajević