Podržani projekti lokalnog značaja za opštinu Paraćin

Vesti | Srbija

Foto: Milisav Pajević

Posle detaljnih procena o ispunjavanju složenih uslova organizacija civilnog društva koje su projektima lokalnog značaja za opštinu Paraćin, aplicirale za sredstva ReLOad – Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji opština Paraćin sprovodi sa UNDP Programom Ujedinjenih Nacija za razvoj, objavljivanja zvanične rang liste odobrenih, u Kragujevcu je organizovana svečanost potpisvanja ugovora o odobrenim grantovima, po sprovedenom javnom konkursu.

Opština Paraćin, jedna je od pet izabranih lokalnih samouprava u Srbiji, za finansiranje i sprovođenje programa u cilju unapređenja mehanizama transparentne raspodele budžetskih sredstava predviđenih za finansiranje projekata od javnog interesa organizacija civilnog društva.

Među 11 nevladinih organizacija, odnosno udruženja građana iz Paraćina i jednog iz Beograda, koji su se javili na konkurs, uslove za finansiranje projekata od šireg značaja za građane opštine Paraćin, ispunili su Srpsko društvo za vanredne situcije za projekat „Očistimo Paraćin – ozdravimo Paraćin“ i Društvo učitelja opštine Paraćin za projekat „Pametno leti – letnje kreativne radionice za mlade“.

Potpisivanju ugovora UNDP-a i organizacija civilnog društva, o korišćenju sredstva za projekte u cilju zadovoljavanja potreba lokalnih zajednica, prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u Srbiji, Programa UN za razvoj, lokalnih timova, pet gradova i opština koje sprovode program i civilnog društva.

Po konkursu je ove godine 17 organizacija dobilo sredstva, a po programu koji inače traje dve godine, 2019. biće sproveden još jedan konkurs.

Milisav Pajević

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Info-energetski Paraćin“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2018. godini.