Podrška zainteresovanim opštinama za projekte OIE u BiH

Region | Biomasa

news-2015-April-milinic_corrias_109340250

Predstavnici Agencije za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini sastali su se sa ambasadorom Italije u Bosni i Hercegovini gospodinom Ruggerom Corriasom povodom italijanske investicije u oblast obnovljivih izvora energije, na kome je rečeno da će zainteresovani dobiti svu potrebnu pomoć Italije i Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, nedavno je održan sastanak na kome je navedeno da kompanija „Alfa Invest“ ima u planu ulaganje u kogeneraciona postrojenja na drvnu biomasu. Ova kompanija je partner italijanske kompanije „Pyrox“ koja poseduje sopstvenu tehnologiju za proizvodnju električne i toplotne energije na bazi čvrste biomase, a koja se zatim može koristiti za zagrevanje domaćinstava, plastenika i drugih objekata. Rečeno je da bi realizacijom jednog ovakvog postrojenja opština koja učestvuje u projektu imala godišnji prihod od oko milion evra od prodaje električne i toplotne energije, a bilo bi otvoreno i oko 25 novih radnih mesta. Opštine bi učestvovale u finansiranju projekta u iznosi između 10 i 15 odsto investicije, dok bi ostatak sredstava obezbedili investitori, Uni Credit banka Italije i Investicioni fond Irske, a postoji i mogućnost povlačenja dodatnih sredstava iz evropskih fondova.

Dogovoreno je da sredinom jula 2016. godine bude održan sastanak između predstavnika 40 opština i investitora u okviru koga će biti prezentovane mogućnosti razvoja ovakvih projekata u Bosni i Hercegovini.

Sandra Jovićević

izvor: energetika.ba