Podrška Slovačke uspostavljanju evropskih ekoloških standarda

Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan i ambasador Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova razmatrali su aktuelna pitanja u zaštiti životne sredine i mogućnosti razvijanja saradnje dveju zemalja u ovoj oblasti. Na sastanku je naglašeno da razvijeni bilateralni odnosi predstavljaju dobru osnovu za jačanje saradnje i u oblasti zaštite životne sredine.

Repčekova je izrazila spremnost Slovačke da prenese Srbiji svoja iskustva u procesu pridruživanja Evropskoj uniji i pomogne u rešavanju ekoloških pitanja, naročito u oblasti prerade otpadnih voda i upravljanja otpadom. Ona je ocenila da je formiranje Ministarstva zaštite životne sredine u Srbiji otvorilo nove perspektive saradnje Srbije i Slovačke po pitanjima ekologije. Poglavlje 27 će, kako je naglasila, biti jedno od najtežih i najskupljih za otvaranje, i Slovačka je spremna da pruži punu pomoć kako bi Srbija odgovorila teškim i složenim zahtevima u procesu pridruživanja EU. Repčekova je predložila održavanje stručnih seminara na kojima će slovački stručnjaci predstaviti neka od najsavremenijih rešenja u preradi otpadnih voda i prerade i odlaganja otpada.

Trivan je izrazio zahvalnost na podršci koju Republika Slovačka pruža našoj zemlji na njenom evropskom putu, kao i pravednom rešavanju pitanja Kosova i Metohije. On je izrazio zainteresovanost za razvijanje zajedničke saradnje u oblasti zaštite životne sredine i prirode, i otvorenost za sve inicijative iz Slovačke koje će doprineti jačanju javno-privatnog partnerstva i realizaciji projekata na zaštiti životne sredine u Srbiji. Vaše incijative za saradnju po pitanju prečišćavanja otpadnih voda i upravljanja otpadom kod nas naizlaze na otvorena vrata, ukazao je ministar, dodavši da je mogućnost uspostavljanja javno-privatnog partnerstva lokalnih samouprava u Srbiji sa slovačkim kompanijama u obostranom interesu, ali uz obavezno poštovanje principa zaštite životne sredine.

On je poručio da je naša zemlja otvorena za nova znanja, za najsavremenija rešenja, jer zaštita životne sredine nije naša budućnost, ona je naša sadašnjost, u kojoj moramo odmah da delamo.

izvor: ekologija.gov.rs

Sandra Jovićević