Podrška projektima u oblasti obnovljivih izvora energije

26122016_grbic_ugovori-01

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj gospodin Nenad Grbić uručio je danas deset ugovora korisnicima bespovratnih sredstava, koji su ovo pravo ostvarili na konkursima Sekretarijata, namenjenih realizaciji projekata u oblasti obnovljivih izvora energije. Ukupna vrednost ovih ugovora iznosi nešto više od 27 miliona dinara.

Nepunih sedam miliona dinara usmereno je u projekte za primenu solarne energije za pripremu tople potrošne vode u objektima javne namene. Na ovaj način biće sufinansirani projekti u Predškolskoj ustanovi „Bambi“ u Bačkoj Topoli, Fakultetu za fizičko vaspitanje Univerziteta u Novom Sadu, Domu zdravlja u Žitištu, Ustanovi za predškolski vaspitanje i obrazovanje „Čika Jova Zmaj“ u Adi i Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ u Subotici.

Nešto više od dvadeset miliona dinara izdvojeno je za sufinansiranje projekata primene toplotnih pumpi za zagrevanje i hlađenje objekata javne namene. Uz pomoć ovih sredstava svoje projekte realizovaće Srednja škola „Vuk Karadzić“ u Sečnju, Dom za smeštaj duševno obolelih lica „Sveti Vasilije Ostroški“ u Bečeju, Dečija ustanova „Radost“ u Irigu, Predškolska ustanova „Boško Buha“ u Vrbasu i Osnovna škola „Branko Radičević“ u Staparu.

Gospodin Grbić je istakao da je cilj Sekretarijata bio da podrži projekte, čija je svrha zamena fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, kao i smanjenje emisije štetnih gasova i efekta staklene bašte. Kako je naveo, jedna od bitnih činjenica jeste i da je reč o realizaciji projekata u javnim ustanovama, poput vrtića, obrazovnih i zdravstvenih ustanova.

izvor: vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević