Podrška Mađarske u slučaju gasne krize

Srbija | Gas

antich_izjava1_2011Srbija može da očekuje punu podršku Mađarske u gasnom snabdevanju ako bi došlo do bilo kakve gasne krize, izjavio je u Nišu ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, a prenosi resorno Ministarstvo u saopštenju.

On je, nakon bilateralnog sastanka sa mađarskim kolegom Miklošem Šestakom rekao da su razgovarali o energetskoj bezbednosti dve zemlje.

Mi smo neposredno pre sastanka u Nišu potpisali aneks našeg ugovora o transportu gasa kroz Mađarsku, koji je daleko povoljniji od prethodnog i koji „Srbijagasu“ omogućava dobru cenu transporta gasa kroz Mađarsku“, istakao je Antić.

Srbija je, prema njegovim rečima, dobila obećanje da u slučaju bilo kakve gasne krize može da očekuje potpunu fleksibilnost Mađarske po pitanju transporta gasa, kao i da možemo da očekujemo njihovu podršku u vezi sa njihovim gasnim skladištima.

 Mađarska ima velike kapacitete kada je skladištenje gasa u pitanju, oni imaju između četiri i pet milijardi metara kubnih gasa svojih rezervi, tako da nam je to apsolutno na raspolaganju“, naglasio je Antić.

On je dodao da je razgovarano i o saradnji u oblasti stvaranja naših obaveznih rezervi nafte i naftnih derivata, “tako da je za očekivati da ćemo na nekom od sledećih bilateralnih sastanaka koje budemo imali ili zajedničkih sednica vlade potpisati bilateralni sporazum o tome“, kazao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ministar je dodao da je na sastanku razgovarano i o saradnji energetskih kompanija Srbije i Mađarske.

Izvor:mre.gov.rs

Vesna Vukajlović