Podrška Evropske unije u rešavanju problema u vodosnabdevanju u Srbiji

Vesti | Srbija

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je prekjuče potpisivanju Sporazuma za finansiranje realizacije projekata obnove i unapređenja sistema za vodosnabdevanje Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije i Evropske investicione banke (EIB).

Foto: Vlada Republike Srbije

Sporazum su potpisali rukovodilac EIB za Srbiju Ana Solecki i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Brnabić je tim povodom istakla da je projekat obnove i unapređenja sistema za vodosnabdevanje nasušna potreba građana Srbije, i naglasila da je vodosnabdevanje ogroman problem u gotovo svim lokalnim samupravama jer mreža trpi velike gubitke.

U skladu sa tim, ona je navela da su u Smederevskoj Palanci gubici 65 odsto, ali da ima i lokalnih samouprava gde su oni iznad 70 odsto.

Premijerka je objasnila da će ukupna sredstva za ovu namenu dostići 50 miliona evra, pri čemu će donacija biti 10 miliona evra i kredit od EIB od 40 miliona evra, koji je parlament ratifikovao u maju.

Projekat je važan zbog kvaliteta života građana, budući da deo sistema vodosnabdevanja sadrži azbestne cevi koje su ugrađivane 60-ih godina prošlog veka, upozorila je Brnabić.

Prema njenoj oceni, unapređenje tog sistema vodiće ka boljem modelu poslovanja javno-komunalnih preduzeća.

Ona je precizirala da su Italija i Poljska najveći pojedinačni donatori, a da je današnji sporazum još jedan primer zašto je važno da postanemo članica EU.

Prema njenim rečima, u toku su i pregovori sa Svetskom bankom o kreditu od 200 miliona evra za projekte unapređenja sistema za vodosnabdevanje i sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

Blagojević je iskazao zahvalnost EU na donaciji za finansiranje projekata koji su od izuzetnog značaja za Srbiju, te naglasio da visina donacije govori o poverenju koje članice Unije imaju u Srbiju.

Od ukupno 50 miliona evra, kako je objasnio, finansiraće se prioritetni projekti širom Srbije, dok će se od ukupno 60 lokalnih samouprava projekti finansirati u prvih 25 koje pripreme potrebnu dokumentaciju.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su kvalitet vode i snabdevanje od ključnog značaja za građane i bitan element Srbije na njenom putu ka EU i dostizanju niza ekološki orijentisanih standarda.

Direktorka Kancelarije EIB za Zapadni Balkan Dubravka Negre istakla je da su nedavne vremenske nepogode u Srbiji i Beogradu podsetile na to koliko je važno imati održiv i otporan sistem i adekvatno razvijenu vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

Procena EIB-a, kako je naglasila, jeste da će se sprovođenjem projekta poboljšati kvalitet života više od 600.000 građana Srbije.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da je finansijska podrška koju EU daje Srbiji veoma značajna, te poručio da lokalne vlasti imaju suštinsku ulogu u unapređenju kvaliteta života građana.

Milisav Pajević