Podnet zahtev za MHE na Slatini

Region | Hidro

minihidroelektrana_mini_hidroelektrana_141114_tw1024BB Hidro, ortačka firma gospodina Blaža Đukanovića, ponovo je predala Ministarstvu održivog razvoja Crne Gore zahtev za dobijanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) za gradnju male hidrolektrane na delu vodotoka Slatina kod Kolašina.

Inače, „BB Hidro“ registrovana je za proizvodnju električne energije, dok se druga firma „BB Solar“ bavi postavljanjem električnih instalacija. Izgradnja malih hidroelektrana na brzim crnogorskim vodama jedan je od ključnih programa razvoja ove privredne grane i od koje se očekuje mnogo.

Pored ove reke planirana je izgradnja još šest malih hidroelektrana na vodotocima Crnja, Ljeviška reka i  Raštak. Vlasnici malih elektrana dobijaju status povlašćenog prizvođača i njihovu struju će otkupljivati Elektroprivreda.

Blažo Đukanović i njegova firma „BB Solar“ je 2014. potpisala sa mojkovačkom opštinom ugovor o nabavci i ugradnji solarnih kolektora u toj opštini. Ovaj posao je bio deo projekta Vlade Crne Gore i lokalne uprave.

Izvor: vijesti.me i intermagazin.rs

V.V.