Podgoričani mogu dobiti zemljište na zakup do 30 godina

Vesti | Hrana | Region

Juče, 29. aprila, održana je onlajn centralna javna rasprava povodom Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Podgorice. Na raspravi su učestvovali sekretar Sekretarijata za preduzetništvo Kemal Grbović, sekretar Sekretarijata za planiranje Miljan Barović i direktor Direkcije za imovinu Glavnog grada Mladen Ilić.

Ispred obrađivača dokumenta obratio se sekretar za preduzetništvo Kemal Grbović, koji je istakao značaj održavanja ove javne rasprave u periodu pandemije koronavirusa, tokom koje smo shvatili koliko su značajni domaći proizvodi.

“Potreba za ovom Odlukom je proizašla iz zahteva poljoprivrednih proizvođača i pravnih subjekata koji su iskazali zainteresovanost za ovo pitanje. Određeni niz godina zemljište je bilo neiskorišteno, a na ovaj način zemljište gubi kvalitet. Mi smo iz te potrebe ušli u proceduru donošenja ove odluke zajedno sa Sekretarijatom za planiranje i Direkcijom za imovinu”, naglasio je sekretar Grbović.

Foto: Glavni grad Podgorica

Građane je interesovala cena zemljišta, kao i minimalni i maksimalni vremenski period na koji je moguće uzeti zemljište u zakup.

Najmanje se može zakupiti pola hektara zemljišta, dok maksimalan zakup zavisi od predviđenog plana prozvođača i kulture koja će se saditi, o čemu će odlučivati posebno formirana Komisija za ova pitanja. Zemljište se daje na zakup do 30 godina, dok je naknada za zakup 100 evra po hektaru. Obaveza je poljoprivrednog proizvođača da obezbedi infrastrukturu za zemljište.

Sekretar Sekretarijata za planiranje Miljan Barović istakao je da se odluka odnosi na sve prostore koji su Prostorno-ubranističkim planom predviđeni za poljoprivrednu proizvodnju.

“Površina koja je predviđena za poljoprivrednu proizvodnju na području Glavnog grada iznosi oko 16,5 hektara. Kada je u pitanju prostorni raspored svih tih obradivih površina, napominjem, da je najveći procenat tih površina na teritoriji opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci, tačnije oko 35 odsto. Tu su i drugi prostori sa zastupljenim većim površinama namenjenim za poljoprivredu, kao što su Donji Kokoti, Beri, Mareza. Kompletan DUP je dostupan na sajtu Sekretarijata za planiranje prostora, gdje se građani mogu informisati o planiranim namenama zemljišta”, istakao je sekretar Barović.

Direktor Direkcije za imovinu, Mladen Ilić podsetio je da je Nacrt ove Odluke samo nastavak aktivnosti Glavnog grada na unapređenju poslovanja poljoprivrede.

,,Najveći benefit je zemljište koje će se dati po veoma niskoj ceni. Komisija će u saradnji sa sekretarijatima dobiti sve neophodne informacije o parcelama koje su na raspolaganju. Na taj način će sama Komisija imati sve neophodne podatke, na osnovu kojih će lica imati informaciju o kojim se površinama radi i koja je minimalna cena zakupa za određeno područje”, zaključio je Ilić.

Pravo na zakup ima svaki registrovani proizvođač i pravno lice. Sredstva ostvarena od zakupa će se koristiti za stvaranje uslova za optimalno korišćenje i zaštitu poljoprivrednih resursa.

Izvor: Glavni grad Podgorica