Podgorica na dva točka

Vesti | Mobilnost | Region

Foto: Glavni grad Podgorica

Sa novih 103 kandidata Glavni grad Podgorica potpisao je ugovore za subvencije za kupovinu bicikala kroz nastavak projekta “Podgorica na dva točka”. Na taj način potvrđuje se opredeljenje gradske vlasti na promociji alternativnih vidova prevoza, kazao je tom prilikom gradonačelnik dr Ivan Vuković. Dodao je kako je rebalansom budžeta obezbeđeno dodatnih 10 hiljada evra za nastavak projekta, a tim novcem će građanima biti subvencionirana kupovina bicikala u visini od 50 odsto, a najviše do 100 eura.

“Ovo je drugi put da se nalazimo na ovom istom mestu ovako lepim povodom, prvi put je to bilo unazad pola godine, kada smo podelili 136 subvencija našim sugrađanima. Na taj način je ovaj projekat i počeo i kada smo videli sa koliko entuzijazma i zadovoljstva su ljudi dočekali našu inicijativu i kako se ona primila, mi smo odlučili da prvom narednom prilikom opredelimo dodatna finansijska sredstva kako bi još jedan broj naših sugrađana dobio šansu da kupi bicikl po povoljnim uslovima uz podršku Glavnog grada”, kazao je Vuković.

Dodao je da današnja akcija neće biti nešto što je kratkog daha i sezonskog karaktera, već je ona stvar trajnog opredeljenja lokalne vlasti da motivišemo što veći veći broj naših sugrađanki i sugrađana da se okrenu akternativnim stilovima prevoza.

“Često to ponavljamo, Podgorica je Bogom dana za biciklizam, Podgorica je praktično u potpunosti ravan grad, u kojem imamo tokom 8 meseci u godini lepe vremenske uslove, tako da nema nijednog razloga zbog kojeg bismo pokušali da baš svuda stignemo kolima. Svedoci smo i da su gužve na našim ulicama sve veće tako da bismo mogli da uložimo zajednički napor da spojimo lepo i korisno”, istakao je gradonačelnik.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jennifer Boyle)

U ime nagrađenih obratila se Dragana Pantović iskazavši zadovoljstvo realizacijom projekta “Podgorica na dva točka”.

“Želim da iskažem zadovoljstvo što sam danas ovde među svim dobitnicama i dobitnicima subvencije za kupovinu bicikala. Zahvalnost za to dugujemo rukovodstvu Glavnog grada ne samo na materijalnoj pomoći već na tome što u svojoj agendi značajno mesto posvećuje ovakvim inicijativama koje su veoma značajne za dobrobit našeg grada”, istakla je Pantović.

Gradonačelnik je zaključio da je gradska uprava odlučila da nastavi ovaj projekat i da će se u Predlogu budžeta za narednu godinu naći dodatnih 20 hiljada evra za na subvencionisanje nabavke novih bicikala i električnih trotineta.

Izvor: Glavni grad Podgorica