Podeljena sredstva za sufinansiranje kupovine ekoloških automobila u Hrvatskoj

Mobilnost | Region

e_vozilo sobel.rs

Prema pisanju hrvatskih medija, sredinom aprila ove godine podeljena su sva sredstva predviđena javnim pozivom za sufinansiranje kupovine hibridnih i električnih automobila.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine i prirode Republike Hrvatske u saradnji sa Fondom za zaštitu životne sredine i energetske efikasnosti sredinom marta ove godine raspisalo je javni poziv za sufinansiranje kupovine električnih i hibridnih vozila. Kako je istaknuto, fizička lica mogu dobiti podsticaj za jedno vozilo koje moraju zadržati u svom vlasništvu najmanje godinu dana, dok kompanije mogu dobiti maksimalno 91 hiljadu evra za kupovinu vozila, a moraju ih zadržati u svom vlasništvu najmanje tri godine.

Subvencije za kupovinu vozila iznose maksimalno 40 odsto od vrednosti vozila. Za električna vozila sa ugrađenim sistemom za produženje autonomije kretanja sa emisijama ugljen dioksida do 50g po kilometru daju se subvencije maksimalno 6500 evra, a za hibridna vozila sa emisijom ugljen dioksida do 90g po kilometru subvencije iznose maksimalno 3900 evra. Kada je reč o električnim skuterima, motociklima i četvorotočkašima subvencije se kreću između 980 i 3900 evra.

Sandra Jovićević

foto: sobel.rs