Počinje snabdevanje Ukrajine ruskim gasom

Svet

gas balkans.aljazeera.net

U saopštenju koje je izdala ukrajinska državna energetska kompanija „Naftogaz“ navodi se da je ruskom „Gazpromu“ uplaćena dogovorena suma od 1,45 milijardi dolara kao prva rata duga za gas. Iz „Gazproma“ su potvrdili da je novac stigao na račun, tako da će Rusija početi snabdevanje gasom Ukrajine.

Podsetimo, 29. oktobra 2014. godine počeli su pregovori između Rusije, Ukrajine i Evropske unije o snabdevanju gasom koji su uspešno završeni 30. oktobra 2014. godine. Tada je evropski komesar za energetiku gospodin Ginter Etinger izjavio da će Ukrajina otplatiti dug za gas Rusiji koji iznosi 3,1 milijardu dolara, kao i 1,5 milijardi avansa za buduće snabdevanje. Za otplatu ovog duga garantovaće Evropska unija i međunarodne finansijske institucije.

Nakon toga, premijer Rusije gospodin Dmitrij Medvedev potpisao je 1. novembra 2014. godine dekret kojim se Ukrajini obezbeđuje popust na gas. Dekretom je predviđeno da će Ukrajina imati popust od 100 dolara na 1000 kubika gasa, ako cena za ovu količinu bude 333,3 dolara ili više.

Popust je dat na ime izvoznih carinskih taksi, a važiće od 1. novembra 2014. godine do 31. marta 2015. godine.

Sandra Jovićević

foto: balkans.aljazeera.net