Počinje Škola humane ekologije

Region | Održivi razvoj

Ekološki pokret Ozon iz Crne Gore od 1. avgusta do kraja 2017. godine realizovaće novi edukativni program Škola Humanitarne ekologije koji je Odlukom Komisije za raspodelu sredstava od dela prihoda od igara na sreću dobio finansisjku podršku na Konkursu za 2017. godinu, u kategoriji Vanistitucionalno obrazovanje dece i omladine.

Reč je programu koga je razvio Ozonov tim i čiji je cilj povećanje interesovanja mladih za humanu ekologiju, relativno noviji naučni pravac koji izužava odnos i međusobni uticaj životne sredine i čoveka, kako bi se posredno uticalo i na veće interesovanje za aktivno učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine i na taj način jačala podrška za ustavom definisani razvojni pravac ekološke države Crne Gore.

Ciljne grupe su učenici završnih razreda srednjih osnovnih škola iz Nikšića i Podgorice, studenti državnog i privatnih univerziteta iz ta dva grada, a prednost će imati oni koji su aktivni kroz nevladine organizacije koje se bave pitanjima životne sredine ili neformalne grupe koje građanskim inicijativama utiču na proces donošenja odluka u ovoj oblasti.

Glavne aktivnosti programa su interaktivne edukativne radionice koje će se kroz tri tematska modula organizovati u Nikšiću i Podgorici, uz primenu posebno razvijenog metoda humane biblioteke na kom će putem javnog poziva izabrani polaznici, imati mogućnost da od referentnih predstavnika relevantnih institucija i organizacija dobiju osnovne i specifične informacije o humanoj ekologiji, garantovanim pravima u kontekstu učešća u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, izazovima u aktuelnim procesima i javnim politikama, kao i iskustvima relevantnih i javno angažovanih institucija i pojedinaca.

Dve studijske posete relevantnim domaćim i međunarodnim institucijama i dvije terenske akcije povodom obeležavanja važnih ekoloških datuma imaće za cilj i predstavljanje polaznika i generacije javnosti i prilika da se upoznaju sa nadležnostima i mogućnostima komunikacije sa donosiocima odluka, medijima i širokom javnošću.

Ukupna vrednost programa je 13.607,50 evra.

izvor: ozon.org.me

Sandra Jovićević