Počinje renoviranje Infektivne klinike

Foto-ilustracija: Unsplash (Charles)

Direktor Klinike za tropske i infektivne bolesti Goran Stevanović rekao je za RTS da očekuje da će tokom ove nedelje, odnosno neposredno nakon novogodišnjih praznika početi sanacija tri zgrade stacionara ove ustanove.

Počinje rekonstrukcija i izgradnja Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra Srbije. Projekat će imati dve faze. Za rekonstrukciju postojećih objekata biće izdvojeno 5 miliona evra, a za izgradnju novog objekta oko 15 miliona evra. Gostujući u Dnevniku RTS-a, direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti Goran Stevanović je rekao da očekuje da će tokom ove nedelje, odnosno neposredno nakon novogodišnjih praznika početi sanacija tri zgrade stacionara.

Prema njegovim rečima, one su iz 1926. godine i u najozbiljnijem građevinskom stanju i tu su predviđeni značajni radovi na sanaciji.

Govoreći o dinamici radova, ukazuje da će se prvo obezbediti pristojni uslovi za naredni vremenski period za rad.

Kada počnu radovi, u narednih 14 meseci je predviđeno da se završi sanacija tri zgrade stacionara, rekao je Stevanović.

Zgrada prijemno-trijažnog bloka će nastaviti da funkcioniše u dosadašnjim uslovima jer je ona u naboljm građevinskom stanju, a paraleno sa tim se rade projektna dokumentacija za dobijanje građevinske dozvole i detaljan projekat za izgradnju potpuno nove zgrade.

„Očekujemo da se taj deo pripremnih radnji završi u narednih godinu dana. Kada se završi sanacija tri objekta stacionara – možemo očekivati početak radova na novoj klinici“, istakao je Stevanović.

Zahvaljujući velikoj pomoći Uprave Kliničkog centra, angažovanju svih zaposlenih Klinike za infektivne bolesti, ali i pomoći Ministarstva i saradnji ostalih zdravstvenih ustanova na teritoriji grada, pacijenti, kako kaže, neće trpeti.

„Reorganizovali smo službu tako da se značajno ne smanji kapacitet infektivne klinike za zarazne bolesnike, kapacitet intenzivne nege kao prijemno-trijažnog blioka se neće remetiti za vreme radova, osim onog problema vezan za gradilišta – buke i prisustvo građevinskih mašina – ništa drugo se neće odraziti na kvalitet nege bolesnika“, ukazao je Stevanović.

Govoreći o kadrovima, Stevanović kaže da je primljeno 11 novih lekara.

„Još uvek ima potrebe za prijem novih kadrova, deo dijagnostike je obnovljen, kao i kapaciteti intenzivne nege u mašinama za veštačku ventilaciju. U planu je nabavka nove opreme. Nešto od nove opreme stiže u prvim nedeljama 2020. godine“, zaključio je Stevanović.

Izvor: RTS