Počinje regionalni projekat zaštite životne sredine

Foto-ilustracija: Pixabay

Fondacija za razvoj severne Crne Gore započela je realizaciju projekta “GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona (Green Economy for Advanced Region)” koji ima za cilj povećanje aktivnosti i uticaja organizacija civilnog društva iz Crne Gore, BiH, Srbije, Makedonije i Albanije u zaštiti životne sredine kroz umrežavanje, jačanje kapaciteta i predstavljanje zelene ekonomije.

Koordinator za komunikaciju Centra za razvoj i podršku (CRP) Tuzla Alma Tihić istakla je za Fenu da se projekat realizuje u partnerstvu sa organizacijama Centar za razvoj i podršku Tuzla iz BiH, SMART Kolektiv iz Srbije, EKO Svest iz Makedonije, EDEN Centar iz Albanije i Udruženje Slap iz Hrvatske. Ona je navela da se razvoj modernog društva zasniva na zelenoj ekonomiji. Ekološka svest predstavlja neophodnu osnovu daljeg, održivog razvoja i zaštite životne sredine , dodala je ona, a naglasila je i da je zaštita i unapređenje životne sredine značajan globalni problem savremenog društva. Tihić smatra da rešavanje tog problema inicira, između ostalog, i pronalazak načina za racionalno i kompleksno korišćenje prirodnih resursa, načina za vođenje aktivne demografske politike i razvijanje i unapređenje međunarodne saradnje u oblasti naučnih istraživanja. Novi odnos prema životnoj sredini, kao i preobražaj duha savremene sfere rada postaje imperativ. Koncepcija održivog razvoja nudi mogućnost harmoničnog razvoja, dodala je.

Glavne aktivnosti za trogodišnji projekat „Zelena ekonomija za razvoj regiona“, pojasnila je Tihić, podrazumevaju treninge za predstavnike organizacija civilnog društva o zelenoj ekonomiji, javnog zastupanja i lobiranja, učešće u donošenju odluka, praćenje javnih politika, upravljanje projektnim ciklusom, informisanje o primerima dobre prakse u zelenoj ekonomiji i zelenom preduzetništvu kroz studijsku posetu EU i prezentacije u ciljnim zemljama, dodelu grantova za organizacije civilnog društva, regionalne konferencije o temi zelene ekonomije i zelenog preduzetništva i izradu studije o mogućnostima razvoja zelene ekonomije u ciljnom regionu.

Da bi se u Bosni i Hercegovini posvetilo više pažnje zaštiti okoline, Tihić kaže da je pored sistemskog rešenja ekoloških problema, kroz usvajanje ključne legislative koja uređuje ovu oblast, neophodno raditi i sa građanima kroz razne akcije i kampanje. CRP u tom domenu, dodala je, radi niz aktivnosti sa građanima u BiH, preko organizovanja edukativnih Večeri sa građanima, javnih i uličnih kampanja, do aktivnosti poput “Šampioni zaštite prirode”. Enormno zagađenje okoline koje je posebno naglašeno u zimskim mesecima, alarm je za sve nas da usmerimo svoje delovanje u svrhu zaštite okoline jer je zagađenje globalni, a ne lokalni problem.

Projekat finansira Evropska unija u okviru Programa podrške civilnom društvu i medijima za 2016. i 2017. godinu.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević