Počinje realizacija projekta energetske efikasnosti u OŠ Hrasno u BiH

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Načelnik Opštine Novo Sarajevo gospodin Nedžad Koldžo i Sukhrob Khoshmukhamedov, zamenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH 12. jula 2017. godine potpisali su Ugovor za izvođenje radova na povećanju energetske efikasnosti na objektu Osnovne škole Hrasno.

Radovi će se izvoditi u okviru UNDP BiH projekta Zeleni ekonomski razvoj koji finansira Vlada Švedske i Fond za zaštitu životne sredine Federacije BiH, a opština Novo Sarajevo će pomoći realizaciju ovog projekta zajedno sa Ministarstvom prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo.

Gospodin Koldžo istakao je da se radi o jednom jako važnom projektu, posebno zbog činjenice da je objekat OŠ Hrasno koju pohađa više od 700 učenika zbog starosti dotrajao, tako da je ova sanacija neophodna. Analizirajući stanje objekata osnovnih škola na području Opštine Novo Sarajevo utvrđeno je da je objekat ove škole jedan od najstarijih. Opština je preuzela na sebe obavezu i izradila projektnu dokumentaciju i sprovela Energetski audit što je neophodno prilikom apliciranja na projekat UNDP-a BIH Zeleni ekonomski razvoj koji finansira Vlada Švedske.

Predviđeno je da se u okviru radova za povećanje energijske efikasnosti na objektu OŠ Hrasno izvrši popravak oštećene krovne konstrukcije uz postavljanje termoizolacije, zameni fasadna stolarija, izradi termička fasada i ugrade termostatski ventili.

Projekat ukupne vrednosti 459.975 KM finansiraće Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite životne sredine Kantona Sarajevo u iznosu od 166.715 KM, UNDP BiH i Vlada Švedske u vrednosti od 153.715 KM i opština Novo Sarajevo u vrednosti od 140.180 KM.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević