Počinje projekat jačanja kapaciteta organizacija u oblasti ekologije

Region | Održivi razvoj

Ekološki pokret ,,Ozon“ iz Crne Gore u narednih šest meseci realizovaće projekat u čijem je fokusu jačanje kapaciteta organizacije. Projekat je jedan od četiri koji su dobili finansijsku podršku kroz program ,,De Facto razvoj – Podrška rastu i liderstvu organizacija civilnog društva“ kojeg realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) a finansira Evropska unija u okviru IPA programa za razvoj civilnog društva 2016 (Civil Society Facility Montenegro Programme).

Plan projekta jačanja kapaciteta Ekološkog pokreta ,,Ozon“ je da kroz više tematskih trening obuka unapredi znanje i veštine menadžmenta, zaposlenih i saradnika u domenu cirkularne ekonomije, upravljanja otpadom i ekološke psihologije, da se redizajnira organizaciona struktura i efikasnije upravlja ljudskim resursima, uradi komunikaciona strategija sa akcionim planom za naredne tri godine, zatim razvije mobilna aplikacija koja će dodatno povećati vidljivost aktivnosti organizacije i potvrditi opredeljenje da se prate i promenjuju savremeni trendovi u radu.

Poseban akcenat će biti stavljen na pripreme za aktivno učešće u procesu pregovora sa Evropskom unijom kroz Poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promene, što je i strateško opredeljenje ogranizacije. I kroz ovaj projekat će se pokrenuti javni dijalog i aktivno uključiti javnost. Tema je potencijal nacionalnog brendiranja ekološke države Crne Gore, što je još jedan od Ozonovih strateških ciljeva. Takođe neće izostati ni istraživački rad, ovog puta usmeren na mogućnost za obavljenje privredne delatnosti, što je prepoznato kao veoma važno za finansijsku samoodrživost, čemu Ekološki pokret ,,Ozon“ teži.

Posebna vrednost projekta je što će sem menadžmenta, zaposlenih i saradnika Ekološkog pokreta ,,Ozon“ trening obukama moći da pristustvuju i zainteresovani predstavnici drugih organizacija građanskog društva, zašto će biti raspisivani javni pozivi. Ukupna vrednost projekta je 12. 475 evra od čega je kroz program De Fakto razvoj izdvojeno 9.975 evra ili 74,94 odsto dok je učešće Ekološkog pokreta ,,Ozon“ 2.500 evra ili 25,06 odsto.

izvor: ozon.org.me

Sandra Jovićević