Počinje izrada studije za iskorišćenje biomase u Sremu

Srbija | Biomasa

biomasa agropartner.rs

Regionalna razvojna agencija „Srem“ i Stalna konferencija gradova i opština dobili su sredstva za izradu studije „Mapiranje lokalnih, prostornih, infrastrukturnih, resursnih i logističkih preduslova za proizvodnju elektručne i/ili toplotne energije iz biomase u Sremskom okrugu“. Sredstva u iznosu od 55 hiljada evra obezbedila je Ambasada Finske.

Ambasador Finske u Srbiji njegova ekselencija gospodin Peka Orpana izjavio je da se čak 40 odsto toplotne energije u Finskoj proizvodi iz biomase. On je istakao da drvna biomasa predstavlja glavni resurs za grejanje u ovoj zemlji, kao i da je cena grejanja u Finskoj među najjeftinijima u Evropi.

Načelnik Opštinske uprave u Rumi gospodin Dušan Ljubišić istakao je da je opština Ruma veoma zainteresovana za realizaciju projekta grejanja na biomasu. On je dodao da u ovoj opštini postoji 48 hiljada hektara obradivog zemljišta što je veoma dobra baza za proizvodnju biomase.

U narednom periodu potrebno je sagledati potencijale biomase u svih 7 opština u Sremu, a zatim će biti raspisan javni poziv za dodelu sredstava koja će biti iskorišćena za realizaciju projekata na biomasu. Šest investitora dobiće sredstva u ukupnom iznosu od 1,6 miliona dolara.

Projekat proizvodnje energije iz biomase realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u saradnji sa Ministarstvom rudarstva i energetike i Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine. Vrednost projekta iznosi 3,1 milion dolara.

Sandra Jovićević

foto: agropartner.rs