Počinje izgradnja kogenerativnog postrojenja na biomasu u okolini Gline

Region

kogeneracijaKompanije „TPK Zagreb“, „Fabrika turbina Karlovac“ i „PHB“ potpisale su Ugovor o izgradnji kogenerativnog postrojenja na biomasu kapaciteta 1MW električne i 4MW toplotne energije, rečeno je na dvodnevnoj konferenciji o zapošljavanju u energetici održanoj 18. i 19. novembra u Zagrebu. Ovo postrojenje će biti izgrađeno u sklopu drvnog centra „Glina“ koje se nalazi pored istoimenog grada, а završetak radova se očekuje u roku od godinu i po dana.

Viškom toplotne energije prema planovima će se snabdevati lokalni zatvor, osnovna i srednja škola, obdanište, dom zdravlja i neke stambene zgrade. Goran Slipac, direktor Hrvatske elektroprivrede (HEP), istakao je da najveći problem u eksploataciji obnovljivih izvora energije može predstavljati mukotrpan postupak dolaska do svih dozvola za koje vreme bi se cena otkupa ovako proizvedene električne energije mogla promeniti i dva do tri puta.

Na konferenciji je bilo reči i o raspoloživosti drvnih ostataka. Po rečima predstavnika preduzeća „Hrvatske šume“ ukupno je ugovoreno 29 projekata vezanih za OIE (biomasa) čijom realizacijom bi se moglo dobiti 104,7MWh električne energije.