Počinje izgradnja kanalizacione mreže u Obrenovcu

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto: Grad Beograd

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici Grada Beograda, zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je juče, 6. novembra, početku izgradnje kanalizacione mreže u selima Urovci i Krtinska u opštini Obrenovac, i najavio njihov završetak za godinu dana.

Događaju su prisustvovali član Gradskog veća Grada Beograda Miloš Dangubić, predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, direktor „Elektroprivrede Srbije” Milorad Grčić i brojni građani.

Vesić je istakao da je ovo primer koliko se izgradnji nedostajuće kanalizacije mora temeljno pristupiti, podsetivši da je gradnja na tom potezu počela još 2014. godine. Objasnio je da je prva faza radova već završene, pri čemu su izgrađene dve kanalizacione fekalne stanice, nakon čega je usledila druga faza, u kojoj su završene crpna stanica i potisna kanalizacija, a dalji radovi biće fokusirani na građenje 11 kilometara niskopritisne i gravitacione kanalizacije. Plan je da se ovim sistemom pokrije 740 kuća u Urovcima i Krtinskoj. Izjavio je da će ova domaćinstva dobiti kanalizaciju za godinu dana.

Zamenik gradonačelnika je podsetio da trećina grada još uvek nema kanalizaciju, što je, kako je ocenio, velika sramota jer živimo u 21. veku i pričamo o „pametnim gradovima”. Vesić je dodao i da je još veći problem što i tamo gde kanalizacije ima, ona sva ide u Dunav ili Savu, čime zagađujemo reke i sebe same, i da će zato jedan od sledećih projekata biti fabrika za preradu otpadnih voda u Obrenovcu.

Podsetio je da Beograd ima pet nezavisnih kanalizacionih sistema, od kojih je jedan u Obrenovcu. Istakao je da je cilj da se fekalne vode prerađuju u fabrikama i potom ispuštaju u reke, što je po pravilima Evropske unije.

On je podsetio da će fabrika u Velikom Selu „pokriti” milion i po ljudi, što je ogroman procenat, zbog čega je ona i skupa – samo u prvoj fazi ulaže se 285 miliona evra, a u drugoj između 400 i 500 miliona evra. Ipak, time će se, kako je rekao, rešiti kompletna kanalizacija na užoj teritoriji grada, i to 110 direktnih ispusta u Savu i oko 120 direktnih ispusta u Dunav.

Rekao je da se, pored toga, radi na nezavisnim kanalizacionim sistemima, a jedan od njih se nalazi u Obrenovcu. Takođe, završava se projektovanje za fabriku za preradu otpadnih voda u Batajnici, a na početku je projektovanje za fabriku u Ostružnici. Plan je da u narednih 10 godina nijedna kuća na teritoriji Beograda ne bude bez kanalizacije i da se kanalizacija više ne ispušta direktno u reke. Cilj je i da svi građani Beograda, bez obzira na to u kom delu grada žive, budu izjednačeni. Vesić je naglasio da u tome pomaže dobra saradnja sa predstavnicima opština.

Foto-ilustracija: Pixabay

Svako ko gradi, plaća doprinose za građevinsko zemljište, što se koristi za izgradnju kanalizacije. Naredne godine, dodao je Vesić, budžet grada će iznositi oko 1,205 milijardi evra, te da će i Opština Obrenovac imati najveći budžet do sada. Tako velika sredstva u budžetu upravo omogućavaju ovakve i slične projekte, zaključio je Vesić.

Čučković je najavio za 15. novembar otvaranje tendera za izgradnju kanalizacije na Šabačkom putu. Rekao je da je u pripremi izgradnja kanalizacije u delovima Zabrežja i Belog Polja, čime će biti pokriveno 1.000 domaćinstava. Dodao je i plani izgradnje druge nedostajuće infrastrukure u ovom kraju, odnosno putevima i daljinskom grejanju. Uz to se zahvalio zameniku gradonačelnika na konstantnoj podršci.

Predsednik Mesne zajednice „Krtinska” Branko Jevtić je rekao da danas prisustvujemo istorijskom trenutku za sela Urovci i Krtinska, jer će posle izgradnje kanalizacije biti ugašeno oko 750 septičkih jama. On je zahvalio Gradu Beogradu, Opštini Obrenovac i svim strukturama koje su pomogle u realizaciji ovog značajnog projekta, kako stoji na sajtu Grada Beograda.