Počinje gasifikacija Barajeva

Srbija | Gas

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je u Barajevu, gde je potpisan Ugovor za početak gasifikacije te opštine, da će Srbija u narednom periodu realizovati velike gasne projekte, od kojih su najvažniji proširenje gasnog skladišta Banatski dvor i gradnja velikog gasnotransportnog sistema u našoj zemlji od bugarske granice do Mađarske.

Ugovor za gasifikaciju Barajeva su potpisali generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, predsednik opštine Barajevo Slobodan Adamović i predstavnik Promont grupe, čime je počela realizacija tog projekta, koja će trajati do kraja 2021. godine.

Kako je rekao, proširenje podzemnog gasnog skladišta Banatski dvor treba da obezbedi gasnu sigurnost Srbije, pošto će biti povećan kapacitet sa 450 miliona metara kubnih godišnje na 750 miliona u prvoj fazi, do milijarde kubika. Predviđeno je dnevno povećanje eksploatacionih mogućnosti sa sadašnjih 4,3 miliona metara kubnih na 10 miliona, čime će Srbija zaista biti energetski bezbedna kada je reč o gasu, naglasio je ministar.

Antić je kazao da će u narednom periodu biti izgrađen veliki magistralni gasovod Aleksandrovac – Tutin, ali i interkonekcija sa Bugarskom, koja će ove godine biti okončana u delu izrade projektne dokumentacije i ostalih procedura za početak izgadnje. Planiramo i interkonekciju sa Rumunijom, uzmajući u obzir rumuske potencijale i relativno povoljnu investiciju za Srbiju, pošto samo sedam kilometara do rumunske granice imamo infrastrukturu – do Mokrina. Ali, planiramo i veliki gasnotransportni sistem u Srbiji, od bugarske granice do Mađarske, koji će od Srbije učiniti tranzitnu zemlju, najavio je ministar rudarstva i energetike.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da Srbijagas nastavlja sa projektom pod nazivom Nacionalni plan gasifikacije i da će još jedna beogradska opština dobiti gas. Polako završavamo gasifikaciju Beograda. Barajevo će dobiti gas za građane i industriju u okviru novoplanirane industrijske zone. Potrudićemo se da to ne bude za četiri godine kako piše u ugovoru, već i ranije, rekao je Bajatović. On je dodao da se završava gasifikacija opštine Rakovica i da je pri kraju gasifikacija Grocke i Zemuna, kao i da će možda još neka beogradska opština biti gasifikovana u narednom periodu. Bajatović je kazao da sve to Srbijagas finansira iz sopstvene likvidnosti.

Predsednik opštine Adamović je rekao da je početak gasifikacije Barajeva veliki dan za tu opštinu i da su uspeli u saradnji sa Srbijagasom da obezbede tu investiciju vrednu 20 miliona evra, što je najveće ulaganje u Barajevu u poslednjih 30 do 40 godina. Zahvalio je Srbijagasu i dodao da će taj projekat biti završen do kraja 2021.godine.

izvor: mre.gov.rs

Sandra Jovićević