Počinje druga faza projekta EE u BiH

news-2015-April-energetska_efikasnost_668230043

Nakon rekonstrukcije javnih objekata u okviru projekta Svetske banke „Energetska efikasnost u BiH“ pokrenuta je druga faza projekta koja podrazumeva merenja utrošene energije i nivoa komfora u obnovljenim objektima, pre i posle implementacije mera energetske efikasnosti.

Kako bi se proces podsticanja i edukacije o racionalnom korišćenju energije podržao uz aktivan angažman korisnika objekata, pokrenut je pilot projekat uporednog merenja ušteđene energije unutar pet odabranih škola, baziran na posebnoj naučnoj metodologiji, kako bi se ustanovilo koji objekat je, uz primenu energetski efikasnih mera, uspeo uštedeti najviše energije.

U projektu učestvuju četiri osnovne škole i jedna srednja koje su bile deo prve faze s područja Bosne i Hercegovine. U svim odabranim školama će se posebnom razrađenom metodologijom izračunati mesečna potrošnja energenta, koja se utrošila za grejanje prostorija. Merenje će se vršiti svakih 15 dana i trajaće do 15. aprila ove godine. Škola koja u navedenom periodu merenja ostvari najveće energetske uštede predviđene navedenom metodologijom dobiće vredne nagrade.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević