Početak rada postrojenja „Duboka prerada“ u Pančevu

Vesti | Srbija

Foto: Predsedništvo Srbije

U Rafineriji nafte Pančevo je svečano pušteno u rad postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja, projekat vredan više od 300 miliona evra. 

Izgradnjom novog proizvodnog kompleksa NIS je u saradnji vodećih akcionara, ruske kompanije „Gasprom njeft“ i Republike Srbije, nastavio sa stalnom modernizacijom Rafinerije u Pančevu i naporima da se unapredi kvalitet radnih procesa, proizvoda i usluga. 

Svečanom događaju u Rafineriji nafte Pančevo prisustvovali su Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Republike Srbije, Aleksandar Djukov, predsednik Upravnog odbora „Gasprom njefta“, Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a, predstavnici Vlade Srbije, lokalne samouprave i druge zvanice.

Projekat „Duboka prerada“ donosi NIS-u, Republici Srbiji i njenim građanima brojne ekološke, poslovne i druge koristi. Novi kompleks omogućava optimalno iskorišćenje kapaciteta Rafinerije nafte u Pančevu i povećanje dubine prerade do 99,2 odsto (sa 86 odsto u 2017. godini) što je u rangu najboljih svetskih rafinerija po ovom pokazatelju.

To će značiti povećanu proizvodnju visokokvalitetnih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, kao i početak proizvodnje naftnog koksa, proizvoda koji je do sada uvožen u našu zemlju. Takođe, biće značajno unapređena zaštita životne sredine jer prestaje proizvodnja mazuta sa visokim sadržajem sumpora. Sa druge strane, NIS će ovim projektom učvrstiti poziciju lidera na domaćem i pojačati konkurentnost na regionalnom tržištu naftnih derivata. Na novom postrojenju uposleno je 63 novozaposlenih, dok su domaći izvođači činili 80 odsto radne snage angažovane tokom izgradnje kompleksa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da je Srbija dobila jednu od tri najmodernije rafinerije u regionu, i širem od prostora bivše Jugoslavije.

„Sve na prostoru bivše Jugoslavije ne može da se meri sa ovim što imamo u Pančevu. Sve je urađeno na najsavremeniji način, uz upotrebu digitalizacije”, rekao je Vučić.

Uz to, istakao je da se vodilo računa o zaštiti životne sredine, koja je stavljena na prvo mesto, pa će biti znatno manje prašine i štetnih čestica i čak 98 odsto manje količine sumpor-dioksida i sumpornih jedinjenja nego što je bio slučaj do sada.

On je konstatovao da je u pitanju veliki dan za Srbiju, ali i za dalje unapređenje odnosa Srbije i Rusije i stvaranja još većeg poverenja i bliskosti dve zemlje.

„To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, u koje niko nikada nije sumnjao, već i zajedničke efikasnosti, zajedničkog dobrog rada i rezultata”, poručio je Vučić na svečanosti u Pančevu.

Foto: Predsedništvo Srbije

Postrojenje „Duboka prerada” Rafinerije u Pančevu, koja je puštena u rad, poboljšaće preradu nafte do 99 odsto, smanjiće zagađenje i poboljšaće poziciju Srbije i NIS-a na tržištu, rekao je predsednik UO „Gasprom njefta” Aleksandar Djukov.

„Ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju Pančevo, tako i za celokupnu kompaniju NIS. Puštanje u rad projekta „Duboka prerada” će poboljšati dubinu prerade do 99 odsto, čime će stati u red najkvalitetnijih objekata te vrste u čitavom svetu”, rekao je Djukov. Dodao je da je taj projekat u skladu sa ekološkim standardima koje propisuje Energetska zajednica.

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev istakao je da otvaranje postrojenja „Duboka prerada” predstavlja veliki iskorak NIS-a i novu eru u kapitalnom investiranju kompanije. On je dodao da je modernizacija NIS-a strategija rukovodstva kompanije koja vodi ka unapređenju poslovanja i širenju radnih mesta. Tjurdenjev je objasnio da je postrojenje „Duboka prerada” urađeno po najnovijoj tehnologiji i u skladu sa svim ekološkim standardima.

„Duboka prerada ostvaruje našu viziju da uvek budemo inovativni lideri, a osim toga, naša misija je i da budemo pouzdan partner države, zajednice i građana”, rekao je Tjurdenjev.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko je izjavio da ne zna ni za jednu energetsku kompaniju u regionu i Evropi koja je u sadašnjim okolnostima pandemije i nepovoljnoj situaciji na tržištu završila kapitalne projekte kao što je to uradio NIS.

„Srbija i Rusija imaju bezbroj grana na kojima se temelji njihovo partnerstvo, ali vodeća grana tog partnerstva je energetski sektor„, istakao je ambasador i dodao da svaki oblik saradnje između dve zemlje nije moguć bez dobrih odnosa u političkoj sferi.

Realizacijom projekta „Duboka prerada“ Rafinerija nafte u Pančevu svrstala se među najsavremenija postrojenja u ovom delu Evrope. Ovaj projekat je ključna investicija druge faze modernizacije Rafinerije u Pančevu. Prva faza realizovana je od 2009. do 2012. godine i u nju je uloženo više od 500 miliona evra. Centralni projekat te etape razvoja bio je izgradnja kompleksa za blagi hidrokreking i hidroobradu (MHC/DHT), kojim je omogućena domaća proizvodnja goriva Evro 5 standarda. Modernizacija Rafinerije nafte u Pančevu i nadalje će biti jedan od prioriteta daljeg razvoja NIS-a.

Izvor: NIS