Početak izgradnje regionalnih reciklažnih centara krajem godine

Upravljanje otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine tokom maja će raspisati konkurs za dodelu sredstava gradovima i opštinama za čišćenje i uklanjanje divljih deponija na svojim područjima, a krajem godine će početi izgradnja regionalnih reciklažnih centara, navodi se na sajtu Vlade Srbije.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da će  jedan od uslova za dobijanje podrške na ovom konkursu biti da na gradskim deponijama postoje kapaciteti gde bi otpad sa divljih deponija mogao da se smesti. Ona je dodala da to često predstavlja problem jer dosta gradova i njihovih deponija nemaju više kapaciteta.

„Zato mnoge od njih saniramo, proširujemo im kapacitete, kao što je deponija Duboko u Užicu, zatim gradska deponija u Čačku, koja je kompletno sanirana. Takođe, saniraćemo mesta na kojima su bile deponije i revitalizovati zemljišta koja se neretko nalaze u samom centru grada“, napomenula je ministarka.

Vujović je istakla da je početak izgradnje reciklažnih centara planiran za kraj godine i to putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Planirano je da se njihova izgradnja obavlja po fazama, a prema njenim rečima, kada radovi budu gotovi, moći ćemo da kažemo da smo upravljanje čvrstim otpadom stavili pod kontrolu.

Ministarka je ukazala na to da se u rešavanju problema čvrstog otpada, radi paralelno na nekoliko koloseka te da se mnogo očekuje od regionalnih reciklažnih centara.

Kada je reč o uklanjanju divljih deponija, Vujović ističe da je veoma važna redovna kontrola od strane lokalnih inspekcija, jer ako se jednom očišćeni teren za nekoliko dana ili nedelja ponovo pretvori u smetlište, problem nije trajno rešen.

„Najviše je deponija uz auto-puteve i na obalama reka i one ne samo što predstavljaju ružan prizor nego zagađujući životnu sredinu, negativno utiču na kvalitet života građana“, rekla je ministarka.

Energetski portal

 

branding-content