Počeo X Međunarodni forum o čistim tehnologijama

Srbija

27092016_djokovic_forum-07

U Skupštini AP Vojvodine u utorak 27. septembra 2016. godine svečano je otvoren jubilarni X Međunarodni forum o čistim energetskim tehnologijama „Energetska tranzicija Srbije“, u organizaciji Instituta za evropske poslove (INEA) iz Diseldorfa i Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada.

Predsednik Skupštine AP Vojvodine gospodin Ištvan Pastor podsetio je na to da je 8. avgusta čovečanstvo potrošilo sve resurse koje je imalo na raspolaganju za ovu godinu. Kako je istakao, to znači da trošimo brže nego što priroda može da se obnovi i da zagađujemo više nego što šume i okeani mogu da apsorbuju.

Potpredsednik Pokrajinske vlade gospodin Ivan Đoković rekao je da se sa pravom može istaći da je energetska efikasnost jedna od najznačajnijih grana koje mogu pomoći privrednom razvoju Republike Srbije, te da se podsticanjem ulaganja u energetsku efikasnost podstiče razvoj velikog broja privrednih grana. On je dodao da će Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam u narednom periodu, zajedno sa Sekretarijatom u čijoj je nadležnosti energetika, iznaći model razgraničenja gde Sekretarijat za privredu može da podstakne obnovljive izvore energije, energetsku efikasnost i time pokrene privredni zamajac. Energetska efikasnost ostavlja višak profita, a samim tim i sredstava za nove, ekspanzivne privredne cikluse. Ušteda uz svest o očuvanju zajedničkih resursa, svest o životnoj sredini i budućim generacijama, upravo je element stabilnog života u domenu fizičkih i pravnih lica, ali je i uslov ekspanzivne privredne politike razvoja, istakao je gospodin Đoković.

Predsedavajući Foruma gospodin Tihomir Simić istakao je da je briga za energetsku bezbednost i efikasnost briga za bolji i kvalitetniji život građana i njihovu budućnost, ali i razvijenu ekonomiju i mogućnost većeg zapošljavanja u ovoj oblasti. Kao uzor mogu da posluže i susedne države poput Mađarske koja je dostigla zavidan nivo razvoja u oblasti energetske efikasnosti. On je istakao i da je energetska efikasnost jedna od okosnica strateških dokumenata za EU 2016-2020, te da zemlja kojoj je jedan od prioriteta pridruživanje, mora da obrati posebnu pažnju na ovu oblast.

Na ovogodišnjem Forumu, po prvi put su dodeljena priznanja TOP ENERGY za najuspešnije realizovane projekte iz oblasti energetike u Jugoistočnoj Evropi. Za posebno istaknutu posvećenost i inovativnost u oblasti čistih energetskih tehnologija dobitnici ovog priznanja za 2016. godinu su JP EPS Ogranak „Drimsko-Limske“ Hidroelektrane Bajina Bašta, „IEE-Group“ Gradiška i preduzeće „Matris-Commerce“ iz Martonoša. Takođe, organizatori Foruma dodeli su i specijalne jubilarne povelje institucijama i preduzećima koje su tokom deset godina pružale podršku i pomoć promociji i organizaciji ovog Foruma, a dobitnici povelje su: Skupština AP Vojvodine, RTV, FTN, EPS Distribucija, Nacionalni naftni komitet Srbije-Svetskog naftnog saveta, Institut „Mihajlo Pupin“, IEE Group, Saga D.O.O i Privredna komora Vojvodine.

Na ovom skupu učestvuje više od 400 učesnika, a tokom dve radne sesije biće razmatrane teme vezane za energetsku bezbednost regiona Jugoistočne Evrope, perspektive u snabdevanju prirodnim gasom, upravljanje kvalitetom naftnih derivata i integracija regionalnih tržišta i mnoge druge.

izvor:  vojvodina.gov.rs

Sandra Jovićević