Počeo tvining projekat o unapređenju pitanja klimatskih promena u Srbiji

Srbija | Klimatske promene

tvining eko.minpolj.gov.rs

U utorak 9. juna 2015. godine održan je skup povodom tvining projekta „Uspostaljanje mehanizma za sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa“.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Stana Božović izjavila je da je pitanje klimatskih promena značajno za Srbiju sa aspekta pridruživanja Evropskoj uniji, kao i da ova oblast mora biti usklađena sa evropskim zakonodavstvom. Ona je dodala da je ovaj projekat veoma značajan zbog toga što je njegov cilj uspostavljanje institucionalnog i zakonodavnog okvira za transpoziciju i sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa.

Kako je navedeno u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, cilj projekta je priprema potrebnog zakonodavnog okvira, uspostavljanje procedura i odgovornosti institucija Vlade što će obezbediti praćenje i izveštavanje o gasovima sa efektom staklene bašte. Projekat je počeo 18. maja 2015. godine, a sprovodi se u saradnji sa francuskim institucijama. Njegova vrednost je 1,2 miliona evra, a očekuje se da će da traje oko dve godine.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs