Počeo transport bagera odlagača u RB „Kolubara“

Srbija

257839

U RB „Kolubara“ u Lazarevcu danas je počeo transport bagera odlagača za novi sistem bager-traka-odlagač (BTO) sa montažnog placa u Zeokama na „Polje C“.

Vršilac dužnosti direktora JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Milorad Grčić izjavio je da je bager veoma značajan za EPS, kao i da je ovo prvi bager koji je urađen po svim evropskim standardima sa ciljem maksimalnog nivoa zaštite životne sredine, ljudi i svih na koje rad površinskog kopa utiče. On je istakao da je značajno smanjen nivo buke, kao i da se raspršivanjem spušta nivo prašine koja odlazi u atmosferu. Dodao je da će u septembru ove godine biti završen i glodar, nakon čega se očekuje njegovo puštanje u rad.

Novi bager odlagač vredan je 15 miliona evra, a pušten je u rad u okviru projekta „Zaštita i unapređenje životne sredine u kolubarskom ugljenom basenu“. U okviru pomenutog projekta u toku je nabavka sistema za kontrolu kvaliteta uglja i odlagača za međuslojnu jalovinu za kop „Tamnava-Zapadno polje“.

Ukupna vrednost projekta iznosi 181 milion evra, a finansira se uz pomoć Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) (80 miliona evra), Nemačke razvojne banke (KfW) (65 miliona evra), Vlade Nemačke (9 miliona evra), kao i uz učešće EPS-a (27 miliona evra).

Sandra Jovićević

foto: tanjug.rs

izvor: tanjug.rs