Počeo samit o energiji i klimi u Briselu

Svet

evropski parlament

Danas je u Briselu počeo dvodnevni samit o energiji i klimi na kojem učestvuju predstavnici 28 država članica Evropske unije. Na samitu će biti reči o energetsko-klimatskom paketu o kome države članice Evropske unije imaju podeljena mišljenja.

Energetsko-klimatski paket podrazumeva smanjenje emisije štetnih gasova za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu i povećanje udela obnovljivih izvora energije na 27 odsto do 2030. godine. Osim toga, u planu je da se izgradi konkurentan energetski sistem koji povećava sigurnost snabdevanja energijom i smanjuje zavisnost od uvoza energenata.

Podsetimo, početkom februara ove godine članovi Evropskog parlamenta izglasali su ciljeve u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i emisije štetnih gasova. Planirani ciljevi doveli su da oprečnih mišljenja nekih zemalja, pa tako Velika Britanija smatra da će smanjenje emisije ugljen dioksida za 40 odsto do 2030. godine u odnosu na 1990. godinu biti dovoljan podsticaj zemljama da koriste više energije iz obnovljivih izvora. S druge strane, Nemačka i ostale članice žele obavezujuće ciljeve u svim oblastima (OIE, EE i smanjenje emisije štetnih gasova) do 2030. godine.

Konačni ciljevi do 2030. godine u ovim oblastima moraju biti odobreni od strane svih država koje su u Evropskoj uniji, a države članice Evropske unije i dalje su podeljene po ovom pitanju.

Sandra Jovićević

foto: communitarian.ru