Počeo sa radom Blok B1 TE „Kostolac“

Srbija | Goriva

blok b3 tent.rs

Danas, 14. januara 2015. godine pušten je u rad revitalizovani Blok B1 termoelektrane „Kostolac“.

Direktor TE „Kostolac“ gospodin Dragan Jovanović u intervjuu za RTS izjavio je da će ova elektrana sada proizvoditi 20 odsto više električne energije. On je istakao da je Blok B2 obnovljen pre dve godine, a Blok B1 prošle godine, a njihovom revitalizacijom dostignuta je snaga blokova od oko 350MW po bloku.

Gospodin Jovanović naveo je da je potpisan ugovor o zajmu za izgradnju trećeg bloka TE „Kostolac“, kao i da su pripreme već započete. On je dodao da su završena geotehnička ispitivanja, kao i da će ratifikacijom sporazuma i uplaćivanjem avansa ugovor postati efektivan i radovi će odmah započeti.

Podsetimo, revitalizacija ovog bloka započeta je 1. marta 2014. godine, a njen cilj je produženje životnog veka bloka B1 za oko 150 hiljada sati, odnosno za oko 20 godina, kao i njegovo dovođenje na punu snagu od 350MW. Njegovom revitalizacijom poboljšan je stepen energetske efikasnosti, ali i svi parametri obezbeđenja životne sredine.

Blok B1 TE „Kostolac“ revitalizovan je u okviru Prve faze kreditnog aranžmana sa NR Kinom, a radove je izvodila kineska kompanija „China Machinery Engineering Corporation“ (CMEC). Vrednost ove investicije iznosi 110 miliona dolara, a na projektu su bile angažovane i domaće kompanije kao što su „Energoprojekt“, Institut „Mihajlo Pupin“, „Feromont“ itd.

Ovaj blok sinhronizovan je na mrežu 29. decembra 2014. godine.

Sandra Jovićević

foto: tent.rs