Počeo RENEXPO u Beogradu

Vesti | Srbija

12994566_1715638608713252_5771433832020434270_nDanas je u Beogradu počeo treći RENEXPO Western Balkans sajam posvećen obnovljivim izvorima energije. Sajam će trajati 20. i 21.aprila u BelExpo centru u Beogradu. Prema rečima direktorke REECO SRB d.o.o., gospođe Mirjam Dobrote, u poslednje tri  godine RENEXPO sajam je postao vodeći na Zapadnom Balkanu. Ove godine uvedene su novine kao što je putujuća izložba Energiewende, koja je organizovana zahvaljujući Ambasadi Savezne  Republike Nemačke. Zatim , u program su uvrštene i teme biogas i upravljanje otpadom, pa će učesnici sajma moći od uglednih predavača da dobiju sve potrebne informacije. Najavljen i novi događaj posvećen upravljanju vodama koji će se održati od 6. do 9. juna 2016. godine u Beogradu.

Na svečanom otvaranju posetiocima se obratio gospodin Aleksandar Antić, ministar u Ministarstvu za energetiku i rudarstvo. On je ponovo istakao cilj kojem Srbija teži, a to je da do 2020. u Srbiji 27% proizvedene energije potiče iz obnovljivih izvora. Skrenuo je pažnju da ima mnogo nelogičnosti, kao što je ona da Italija treba da postigne svega 17% proizvodnje električne energije iz OIE. Međutim, brojni skupovi, sajmovi, angažman energetskog sektora govore da je šira zajednica svesna značaja smanjenja korišćenja fosilnih goriva ističe gospodin Antić. Mnogi projekti su, prema rečima ministra energetike i rudarstva, podržani od GIZ-a i KfW banke kako bi se povećala energetska efikasnost u javnim zgradama i obezbedili krediti za mala i srednja preduzeća .

Prisutnima su se na otvaranju obratili NJ.E. Aksela Ditmana ambasadora Savezne Republike Nemačke u Beogradu, zatim gospodje Irene Vojackove Solorano stalne koordinatorke UN i predstavnice UNDP-a za Srbiju i predstavnik Privredne komore Srbije. Potom su dodeljenje RENERGY nagrade u tri kategorije: za izuzetnu ličnost, izuzetnu tehnologiju i izuzetni međunarodni performans sa Zapadnog Balkana. Tokom naredna dva dana svi posetioci će moći na štandovima da vide i upoznaju se sa predstavnicima brojnih kompanija iz oblasti obnovljivih izvora energije. Energetski portal Srbije je medijski partner ovog međunarodnog skupa.

Vesna Vukajlović