Počeo proces prinudne naplate 2,6 milijarde dolara od Gasproma

Vesti | Svet

Ukrajina je počela prinudnu naplatu 2,56 milijardi dolara od Gasproma, po odluci Stokholmskog suda od 28. februara ove godine, zamrzavanjem akcija kompanije „Severni tok 2“ u Švajcarskoj, javilja agencija Interfaks.

Predsednik Ukrajine Pjotr Porošenko je saopštio da je počela prinudna naplata 2,56 milijardi dolara od Gasproma na osnovu rešenja Stokholmske arbitraže.

– Proces prinudne naplate 2,6 milijarde dolara od Gasproma prešao je u praktičnu fazu – danas je počeo proces u kom će se staviti opterećenje na akcije i ostalu imovinu Gasproma u drugim evropskim zemljama, između ostalog u Švajcarskoj, Velikoj Britaniji i Holandiji, navodi pres-služba ukrajinskog predsednika, preneo je Sputnjik.

Portparol kompanije „Severni tok 2“ Jens Miler je rekao za agenciju Tas, da je 29. maja 2018. godine ta kompanija, sa sedištem u Cugu u Švajcarskoj, „dobila nalog o zamrzavanju imovine zbog potraživanja duga od Gasproma„.

– Zamrzavanje imovine ‘Severnog toka 2‘ neće uticati na poslovanje kompanije, naveo je on.

Iz Gasproma su međutim, kako prenosi Tas, rekli da nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenja da je ukrajinski Naftogas pokrenuo izvršni postupak po presudi stokholmske arbitraže, ali da imaju saznanja da ukrajinska kompanija preduzima takve radnje u Švajcarskoj.

Gasprom je svestan da Naftogas Ukrajina preduzima akcije na teritoriji Švajcarske za izvršenje presude Arbitrže u Stokholmu od 28. februara 2018. godine, donete u sporu vezanom za ugovor o tranzitu, saopštio je ruski gasni holding.

Ističući da Gasprom nije dobio nikakav zvanični dokument o tome i da komentar mogu dati „nakon što temeljno prouče dokument kada on formalno bude primljen“, iz holdinga su poručili da će braniti svoja prava u skladu sa važećim zakonima.

Švajcarski izvršitelji su u utorak uveče posetili sedište kompanije „Severni tok“ u Švajcarskoj, rekla su za Tas s dva nezavisna izvora, a to je ruskoj agenciji potvrdio i jedan izvor u Gaspromu.

Arbitraža u Stokholmu je u decembru i februaru donela odluku o sporovima između Gasproma i Naftogasa u vezi sa ugovorima za snabdevanje i tranzit gasa i obavezala rusku kompaniju da isplati oko 2,6 milijardi dolara kompenzacije ukrajinskoj strani zbog neisporučivanja gasa.

Gasprom je ocenio da su te odluke napravile disbalans u korist Kijeva, a u martu se ruska kompanija žalila na presudu arbitraže švedskom sudu i obavestila Naftogas o početku postupka za raskid ugovora.

Milisav Pajević