Počeo ekološki projekat “Čista reka Bosna”

Organizacija za razvoj turizma regije Doboj obeležila je Svetski dan voda započinjanjem tromesečne eko kampanje u okviru projekta “Čista reka Bosna”, koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Eko kampanja se realizuje pod sloganom “Siđimo do reke. Budimo deo rešenja, a ne zagađenja”, a cilj kampanje je podizanje ekološke svesti stanovništva i animiranje raspoloživih resursa u partnerskim gradovima za poboljšanje eko stanja u slivu, saopšteno je iz organizacije za razvoj turizma regije Doboj “Rotor”.

Foto-ilustracija: Pixabay

Biće održane i promotivne akcije čišćenja u partnerskim gradovima, a članovi udruženja, klubova i volonteri, očistiće deo planiranih lokacije od otpada i tako poslati poruku svojim sugrađanima da obrate pažnju na brigu o čistoći obala reke i životne sredine. Jačanju ekološke svesti kod učenika nižih razreda osnovnih škola doprineće podela eko lenjira, koji će ih podsećati na potrebno održavanje čistoće u prirodi i u naseljenim mestima. Nastavak kampanje će započeti promocijom eko filma koji se bazira na promotivnim akcijama čišćenja, porukama i iskustvima aktera projekta, predstavnika lokalnih uprava, udruženja, volontera, građana i putnika. Film će biti postavljen na društvenim mrežama projekta, web stranicama i portalima partnerskih gradova.

Tokom letnje turističke sezone biće postavljeni eko-turistički bilbordi uz glavnu saobraćajnicu u slivu reke Bosne. Time će biti omogućena dugoročna eko-turistička promocija područja u slivu, kako za domaće stanovništvo, tako i za veliki broj tranzitnih turista koji proputuju kroz područje tokom godine. Završna faza kampanje će biti uvezivanje i promocija partnerskih lokalnih zajednica i udruženja, koji će nastaviti saradnju na poboljšanju ekološkog i turističkog imidža područja sliva i nakon završetka projekta.

Projekat “Čista reka Bosna” bazira se na identifikovanju i uklanjanju manjih nelegalnih odlagališta čvrstog otpada u gradovima i opštinama koji se nalaze u dolini reke Bosne i uz glavnu putnu saobraćajnicu, kao i na animiranju stanovništva da doprinesu poboljšanju stanja životne sredine u slivu reke.

Glavni partner na projektu je JU Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a ostali partneri su gradovi i opštine Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Projekat utiče na svest javnosti o potrebi angažovanja raspoloživih resursa u cilju poboljšanja eko – turističkog imidža tranzitnih lokacija sliva, gdje tokom letnje i zimske turističke sezone prođe više stotina hiljada stranih turista.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević