Počelo uklanjanje deponije kod Beton hale

Foto: Opština Stari grad

Ekipe JKP „Gradska čistoća” počele su uklanjanje „divlje deponije”  ispod pasarele koja vodi od Beton hale do Beogradske tvrđave i tunela nekadašnje pruge u pristaništu. Čišćenje šuta i raznoraznog otpada u priobalju Save sprovodi se na inicijativu građana i opštine Stari grad.

Mobilne ekipe JKP „Gradska čistoća” angažovane na uklanjanju deponije obišli su predsednik Gradske opštine Stari grad Radoslav Marjanović i direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Marko Popadić. Oni su tom prilikom najavili nastavak sličnih akcija na teritoriji centralne gradske opštine i pozvali građane da opštini dostavljaju prijave i fotografije sličnih deponija koje će se u narednom periodu ukloniti.

Grad Beograd je uložio znatna sredstva u uređenje priobalja i izgradnju pasarele kako bi se naš grad spustio na reke. Na ovu deponiju, preostalu od izgradnje pasarele ukazali su sugrađani, a ova akcija koju sprovodimo u saradnji sa „Čistoćom“ početak je aktivnosti uklanjanja sličnih deponija širom Starog grada. Zato pozivam građane da nam ukažu na sve mesta koja ćemo ukloniti na isti način u narednom periodu”, rekao je Marjanović i najavio nastavak čišćenja i tunela Beton hale, koji će se obaviti u saradnji sa Republikom, u čijoj je nadležnosti prostor nekadašnje železničke pruge.

Podizanje komunalne higijene u gradu prioritet je rada „Gradske čistoće”, pa se zato i izašlo u susret inicijativi građana.

“U narednih par dana krećemo i sa zamenom 20 podzemnih kontejnera na Starom gradu koji će biti namenjeni za reciklažu. Opremljeni smo novim vozilima”, rekao je Marko Popadić.

Najavljen je i zajednički reciklažni pilot-projekat ove opštine i „Čistoće“ u kojem će učestvovati deset zgrada – stambenih zajednica sa Starog grada. Stanari ovih zgrada recikliraće otpad – odvajati papir, metal i staklo, a stambena zajednica će tako ostvarivati određeni prihod koji će moći da upotrebi za uređenje upravo svojih zgrada.

Marjanović je naglasio da se uklanjanje deponije može smatrati početkom izgradnje Linijskog parka – nove zelene oaze Starog grada, od Beton hale do Pančevačkog mosta, sa brojnim sportsko-rekreativnim i kulturnim sadržajima koja će konačno spustiti grad na obale naših reka.

Čišćenje šuta i raznoraznog otpada na ovoj lokaciji trajaće nekoliko dana, a biće potpuno završena čišćenjem nekadašnjeg železničkog tunela Beton hale.

Izvor: Opština Stari grad