Počelo savetovanje za dostavu projektnih predloga u oblasti OIE i EE

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Ministarstvo zaštite životne sredine i energetike Hrvatske na središnjem portalu za savetovanje sa zainteresovanom javnošću započelo je savetovanje o nacrtu Uputa za prijavitelje Poziva na dostavu projektnih predloga „Povećanje energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije u uslužnom sektoru (turizam, trgovina)“.

Poziv se planira u okviru Specifičnog cilja 4b2 – Povećanje energetske efikasnosti i korišćenja OIE u privatnom uslužnom sektoru (turizam, trgovina), Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ukupna vrednost bespovratnih sredstva koja su na raspolaganju u okviru Poziva je 75 miliona kuna, pri čemu najniži iznos koji se može dodeliti pojedinačnom projektu iznosi 220 hiljada kuna, dok se pojedinačnom prijavitelju, za jedan ili više projekata, može dodeliti najviše 13 miliona kuna.

Poziv je namenjen mikro, malim, srednjim i velikim 100 odsto privatnim preduzećima registrovanim za obavljanje delatnosti iz područja uslužnog sektora; turizma i trgovine. Prijavitelj po predmetnom Pozivu u postupku dodele bespovratnih sredstava može podneti maksimalno jedan projektni predlog, pa se sa jednim prijaviteljem može sklopiti maksimalno jedan Ugovor o dodeli bespovratnih sredstava.

Finansiraće se projekti koji predviđaju mere povećanja efikasnosti korišćenja energije privatnog uslužnog sektora turizma i trgovine, omogućujući pružanje jednake količine rezultata, korišćenjem manje količine isporučene energije, smanjenje udela konvencionalnih goriva u ukupnoj potrošnji energije uvođenjem novih sistema za korišćenje energije OIE, a prihvatljive aktivnosti uključuju pripremu dokumentacije projektnog predloga i ostale projektno – tehničke dokumentacije, realizaciju aktivnosti energetske obnove i aktivnosti upravljanja projektom.

E-savetovanje će biti otvoreno do 28. februara 2018. godine.

Više informacija možete pogledati na sledećem linku.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević