Počelo preuzimanje građevinskog materijala za sanaciju oštećenja od zemljotresa u Zagrebu

Foto: Wikipedia/Suradnik13

Grad Zagreb poziva građane kojima je potrebna nužna pomoć u sanaciji oštećenja od zemljotresa da preuzmu građevinski materijal sa privremenog skladišta. Ova mera pomoći namenjena je prvenstveno za vlasnike onih stambenih objekata koji sanacijom manjih oštećenja mogu nastaviti normalno živeti u svojim objektima, kako za građane gradskih četvrti najpogođenijih potresom (Donji grad, Gornji grad-Medveščak, Gornja Dubrava, Podsljeme i Sesvete), tako i za građane ostalih gradskih četvrti pogođenih potresom.

Građani prilikom preuzimanja manje količine građevinskog materijala za nužnu sanaciju svojih objekata treba da potpišu izjavu o preuzetoj količini građevinskog materijala i izjavu da nisu dobili odštetu od osiguravajućeg društva. Podela građevinskog materijala vršiće se putem članova veća gradskih četvrti i veća mesnih odbora uz pomoć službenika Gradskog ureda za mesnu samoupravu, a osnov podele će biti podaci prikupljeni od Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, Sektora za građenje i sanaciju oštećenih objekata društvenih delatnosti i stambenih objekata, kao i podataka prikupljenih od članova veća gradskih četvrti i veća mesnih odbora o objektima oštećenim u potresu u Gradu Zagrebu.

Od 24. avgusta 2020. godine građevinski materijal može se preuzeti na području Gradske četvrti Podsljeme, kod Osnovne škole „Markuševec“, Markuševečka cesta 160, svaki dan osim nedjeljom od 10.00 do 18.00. Stanovnici ostalih gradskih četvrti mogu se javiti u sedište svoje gradske četvrti, gde će se zahtev razmotriti i proslediti u Gradski ured za mesnu samoupravu, te će nakon provedene procedure biti obavešteni o preuzimanju građevinskog materijala.

Raspoloživ građevinski materijal:

– crep;

– drvena građa;

– ekseri za drvo;

– krovna folija;

– mort za zidanje;

– opeka;

– komplet dimnjaci;

– bela boja za unutrašnje prostore;

– armirna glet mrežica;

– glet masa;

– žbuka.

S obzirom na to da se radi o hitnoj sanaciji manjih oštećenja, gradske vlastu apeluju na građane da budu racionalni u svojim zahtevima i da traže samo onoliko materijala koliko je nužno za sanaciju najurgentnijih oštećenja, kako bi što više građana moglo iskoristiti ovu pomoć.

Izvor: Grad Zagreb