Počelo izlivanje bakra u RTB „Bor“

Srbija | Goriva

bor030.net

Direktor RTB „Bor“ gospodin Blagoje Spasovski u intervjuu za „Tanjug“ istakao je da je u novoj topionici RTB „Bor“ izlivena prva količina bakra. Kako je naveo, izlivanje je izvršeno najnovijom tehnologijom u skladu sa evropskim ekološkim standardima. Prema njegovim rečima, radom nove topionice RTB „Bor“ povećava svoje učešće u bruto društvenom proizvodu zemlje, ali otvara i nove pravce razvoja u delu prerade bakra i mogućnosti za povećanje standarda u određenim privrednim granama.

Gospodin Spasovski je izrazio svoju zahvalnost svima koji su učestvovali u projektu novih pirometalurških postrojenja u Boru. On je dodao da je vrednost projekta iznosila 251 milion evra, kao i da će čista tehnologija smanjiti emisiju štetnih materija u vazduhu, vodi i zemljištu ispod zakonom propisanih vrednosti što je u skladu sa standardima Srbije i Evropske unije.

Podsetimo, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Sa realizacijom ovog projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotec“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: bor030.net