Počeli radovi na izgradnji arheološkog parka kod Užica

Vesti | Srbija

Na lokalitetu donje Staparske banje prošlog petka je obeležen početak radova na izgradnji replike neolitskog naselja.

Foto: Grad Užice

Replika naselja, čiji su ostaci otkriveni na lokalitetima Male i Velike Gradine u Staparima, imaće po rečima gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića pet objekata urađenih po ugledu na one koji su na pomenutim lokalitetima u neolitskom periodu postojali, kao i jedan savremen objekat u kome će biti suvenirnica i prostor namenjen za održavanje radionica za decu.

Osim toga, u naselju će biti postavljena i mini arheološka sonda za decu, streličarski poligon, kao i niz drugih sadržaja animacije za posetioce.

Ukupna vrednost projekta je 600.000 evra, gde oko 450.000 finansira Evropska unija dok partneri na projektu učestvuju sa oko 150.000 evra.

Učešće Grada Užica u ovom projektu je oko 80.000 evra, od kojih 2,5 miliona dinara finansiraju Razvojna agencija Srbije i Ministarstvo kulture, jer su prepoznali značaj ovog projekta za valorizaciju kulturnog nasleđa i lokalno ekonomski razvoj, a ostatak sredstava je obezbeđen u gradskom budžetu.

Gradonačelnik Petković je naglasio da će arheološki park, zajedno sa Starim gradom predstavljati obogaćenu turističku ponudu koja će obezbediti da znatno više turista poseti Užice.

„Grad Užice će pored sredstava planiranih projektom uložiti i šest miliona dinara u infrastrukturne radove na izgradnji vodovoda i kanalizacije na ovoj lokaciji, koji će omogućiti izgradnju i dodatnih ugostiteljskih sadržaja u Staparskoj banji“, rekao je Petković.

Park će biti konstruisan po uzoru na savremene arheološke parkove u svetu koji su nezaobilazne turističke atrakcije, moderni centri za animaciju posetilaca i obrazovanje građana.

Foto: Grad Užice

„Gradiće se od materijala koji su se koristili u to vreme i zanatskom gradnjom za koju smo angažovali sve koji poseduju te stare veštine gradnje” , istakla je menadžerka projekta Snežana Milisavljević iz Regionalne razvojne agencije Zlatibor.

Projekat „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE“ zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umetnička škola Užice i Opština Milići.

Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII).

Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

Milisav Pajević