„Dani energetike“ u Novom Sadu

Svet

Dani-energetike

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine gospođa Nataša Pavićević Bajić otvorila je manifestaciju „Dani energetike“ koja se održava u Novom Sadu od 22. do 25. oktobra.

Gospođa Nataša Pavićević Bajić izjavila je da je prvi dan ove manifestacije posvećen fizičkim licima i individualnim domaćinstvima koji su imali priliku da se informišu o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti. Ona je dodala i da je bila otvorena diskusija o iskorišćenju obnovljivih izvora energije, ali i problemima, potrebama i zahtevima iz ove oblasti. Najavila je i izgradnju javnih skladišta za agrobiomasu kako bi proizvođači ovog energenta imali kontinuiranu dostupnost sirovinama za proizvodnju. Ona je istakla da je izgradnja skladišta prva sistemska mera neophodna za formiranje tržišta biomase i ekonomski orijentisanog tržišnog poslovanja.

Predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Beogradu gospođa prof. dr Milica Jovanović Popović govorila je o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i tom prilikom istakla da bi se jednostavnim merama mogli sprečiti gubici energije u zgradarstvu. Prema njenim rečima oko 30 odsto energije može se uštedeti dodavanjem 10 do 15 centimetara izolacije na fasadama i zamenama prozora, dok bi većim ulaganjima energija potrebna za grejanje mogla biti smanjena ispod 20 odsto.

U okviru manifestacije „Dani energetike“ gospođa Nataša Pavićević Bajić potpisala je Protokol o saradnji sa predstavnikom Centralne asocijacije proizvođača mleka u Vojvodini gospođom Sanjom Bugarski. Protokolom je predviđena realizacija projekta koji će uštedeti energiju na farmama. Gospođa Bugarski je dodala da će prvi deo projekta obuhvatiti postavljanje izmenjivača toplote koji će biti upotrebljeni da kroz toplotu mleka zagrevaju vodu, dok će drugi deo obuhvatiti postavljanje solarnih panela koji će proizvoditi električnu energiju.

Na ovoj manifestacije između ostalog će biti reči i o zakonskoj regulativi iz oblasti energetike, energetskom menadžmentu, hidrogeološkom potencijalu Vojvodine, Akcionom planu za bioenergiju na teritoriji AP Vojvodine.

Sandra Jovićević

foto: psemr.vojvodina.gov.rs