Počele pripreme za prelazak “Energetike” sa uglja na gas

Foto-ilustracija: Unsplash (Claudio Schwarz Purzlbaum)

“Energetika” u Kragujevcu, pored Bora i Kruševca, jedna je od tri velika postrojenja za proizvodnju toplotne energije u Srbiji koja još uvek koristi ugalj kao glavno gorivo. Za prelazak “Energetike” sa uglja na gas, odnosno nabavku novih kotlova, Ministarstvo zaštite životne sredine predvidelo je značajna sredstva. Na taj način građani Kragujevca dobiće kvalitetnije grejanje, što će istovremeno značajno unaprediti kvalitet vazduha. To je svakako najveća korist ovog velikog projekta na čiju se realizaciju čekalo decenijama.

Prvi korak koji grad Kragujevac vodi u veliku promenu bio je sastanak koji je organizovan između predstavnika resornog ministarstva, Evropske banke za obnovu i razvoj, „Energetike“, grada Kragujevca i konsultanata.

“Prvi sastanak bio je prilika da se razgovara o planu aktivnosti i definisanju obaveza u realizaciji tog velikog projekta čime će konačno biti rešen problem aerozagađenja u gradu koji datira još od 1975. godine od kada se prate ovi parametri. Prisustvo čađi, ugljen – dioksida i ostalih štetnih supstanci često je bilo veće od dozvoljenog maksimuma”, navodi se na sajtu grada Kragujevca.

Kako kažu sada su se konačno stekli uslovi da se ovaj veliki posao sprovede i okonča. Šest postojećih kotlova umesto uglja, koristiće gas i u toku grejne sezone za 70 posto biće smanjeno aerozagađenje, kao i problem odlaganja pepela.

Pored gradonačelnika Nikole Dašića, sastanku su prisutvovali Vladimir Maksimović, član Gradskog veća za komunalne delatnosti i Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije. Ispred Ministarstva zaštite životne sredine sastanku je prisustvovala državna sekretarka Jelena Tanasković.

Izvor: Grad Kragujevac