Počela turistička sezona u pet zaštićenih područja Crne Gore

Vesti | Turizam | Region

Nacionalni parkovi Crne Gore zvanično su otvorili kapije 1. maja kada je tradicionalno počela turistička sezona u svih pet zaštićenih područja.

Foto: JP Nacionalni parkovi Crne Gore

„U Nacionalnim parkovima Crne Gore broj posetilaca raste dva puta brže nego što je to na ukupnom nivou u Crnoj Gori.

Tokom protekle četiri godine dupliran je broj onih koji su odlučili da borave i uživaju u prirodnim i kulturnim vrednostima ovih zaštićenih područja, dok je u periodu od 2017. do 2018. godine ostvaren rast posjeta od 30 odsto.

U ovoj godini, Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore očekuje obaranje rekorda i broj od pola miliona posetilaca zainteresovanih za boravak u zaštićenim područjima.

Kolika je važnost nacionalnih parkova govori i činjenica da, osim što privlače impresivan broj posetilaca, direktno doprinose ekonomskom rastu i razvoju najruralnijih područja u kojima se nalaze.

Posmatrajući gore navedene brojke i rezultate u prethodnih nekoliko godina, kada je u pitanju unapređenje turističke ponude parkova, mogu reći da je razvoj pet Nacionalnih parkova Crne Gore veoma ohrabrujući,“ kazao je direktor JP Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica.

Sigurni da će sezona i poseta parkovima biti dobra, u cilju pripreme i stvaranja što boljih uslova za kvalitetniju turističku ponudu, realizovano je niz aktivnosti u svih pet zaštićenih područja.

Posetioci NP Skadarsko jezero imaju priliku da u vožnji najvećim slatkovodnim jezerom Balkana uživaju u prirodnim i kulturnim vrednostima ovog zaštićenog područja.

NP Durmitor je otvoren za posetioce tokom gotovo čitave godine.

Turistička ponuda je raznovrsna i atraktivna, posebno za ljubitelje aktivnog odmora koji vole pešačenje, planinarenje i biciklizam. Atraktivni turistički vozići koji će od ove sezone upotpuniti turističku ponudu NP Biogradska gora, prevoziće zainteresovane posetioce od Kraljevog kola do prašume.

Od ove sezone, turističku ponudu parka upotpunjuje i Botanički vrt Dulovine u kome se nalazi veliki broj zaštićenih biljaka severa Crne Gore. NP Lovćen, iako pod snegom, otvorio je kapije za posetioce i poziva sve ljubitelje prirode da se pridržavaju unutrašnjeg reda u parku i ne bacaju otpad na mesta koja nisu za to predviđena.

Usponom preko Bogićevice do Tromeđe na 2.366 metara nadmorske visine gde se spajaju granice Crne Gore, Srbije i Albanije, započela je turistička sezona u Plavu i NP Prokletije.

U ovom parku predviđene su različite aktivnosti: planinarenje, skijanje, snowboarding, fotosafari, paraglajding i degustacija sofre sa katuna.

Podsećamo da Nacionalni parkovi Crne Gore obuhvataju 7,7 odsto državne teritorije i da su karakteristični po svojim prirodnim, ekološkim i drugim vrednostima i da svaki na svoj način privlači različite ciljne grupe.

Milisav Pajević