Počela sanacija narušenih brana i nasipa na Ulcinjskoj solani

Vesti | Region

 

Foto: Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore

Foto: Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore nabavilo je bager i počelo sanaciju narušenih brana i nasipa na Ulcinjskoj solani.

Radovi su, kako su kazali, neophodni radi obezbeđivanja neophodnih uslova za regulaciju vode koja je značajna za održavanje osetljivog ekosistema na Solani.

Javno preduzeće Nacionalni parkovi Crne Gore u skladu sa mogućnostima i godišnjim Programom rada za Solanu, te smernicama resornog ministarstva, realizuje ključne aktivnosti u cilju održavanja osetljivog ekosistema Ulcinjske solane.

U tom pravcu, između ostalog, ovih dana započeli su terenski radovi, uz korišćenje bagera, kako bi se unapredilo stanje narušenih nasipa i brana kojima se, inače, obezbeđuje protok vode i održavanje vodnog sistema na Ulcinjskoj solani„, kazao je direktor Javnog preduzeća Nacionalni parkovi Crne Gore Elvir Klica.

On dodaje da je planirano da se unapredi stanje nasipa.

– Između „Jezera“, odnosno dva nasipa po oko 700 metara, potom nasipa između „Stojskih bazena“ i „Jezera'“ počev od 25. profila i 47. profila. Na ovom potezu od 2.200 metara, potrebno je sanirati stari nasip i uraditi novi od oko 700 metara. Postoje i ostale pozicije koje je potrebno urediti, posebno u „Kneti“ koje su velike dužine i koje je teško izvesti malim bagerom, kazao je Elvir Klica.

Milisav Pajević