Počela sa radom solarna elektrana u Modriči

Region

SunceRafinerija ulja „Modriča“, u prisustvu predstavnika Elektroprivrede Srpske, učenika SŠC „Jovan Cvijić“ i radnika, nedavno je pustila u rad solarnu elektranu na krovu zgrade „Održavanja“ u Modriči.

Svečano puštanje u rad ove solarne elektrane predvodila je učenica škole Smilja Jović, ali i generalni direktor rafinerije dr Pero Dugić i rukovodilac realizacije projekta Željko Džudželija.

Solarna elektrana zahvata površinu od 700 metara kvadratnih, sadrži 441 panel snage 250W i 7 invertera snage 15kW, izlazne snage 110 kW.

Investicija je vredna oko 174 hiljada evra i predstavlja najveću solarnu elektranu na krovu u Republici Srpskoj. Izvođač radova bilo je banjalučko preduzeće „ET-max“.

Prema rečima dr Pera Dugića, generalnog direktora rafinerije, u narednom periodu će se više orijentisati na obnovljive izvore energije i izgranju novih solarnih elektrana većeg kapaciteta.

Rukovodilac sektora energetike u rafineriji, Željko Džudželija, istakao je da je minimalan vek trajanja fotonaponske elektrane 25 godina i da će ona doprineti snažnijoj zaštiti životne sredine.

Proces realizacije projekta trajao je više od godinu. Ova elektrana je u probnom radu od jula ove godine i od tada je proizvela oko 51.000 kwh električne energije.

S.J.