Počela sa radom laboratorija za kontrolu kvaliteta avio-goriva

Vesti | Goriva

Foto: NIS

Savremena laboratorija za kontrolu kvaliteta avio-goriva počela je sa radom u Aeroservisu u Beogradu, u okviru Naučno-tehnološkog centra NIS-a.

U projekat modernizacije laboratorijske opreme NIS je investirao oko 30 miliona dinara.

Najsavremenije metode ispitivanja kvaliteta avio-goriva u NIS-ovoj laboratoriji obavlja, kako ističu u ovoj kompaniji, visokokvalifikovan i iskusan inženjerski kadar u skladu sa najvišim zahtevima laboratorijske prakse.

„Modernizacijom je kupljena najsavremenija oprema za praćenje kvaliteta mlaznog goriva, kao što su aparati za određivanje destilacije, tačke mržnjenja, tačke paljenja i gustine. Takođe su podignuti nivo bezbednosti i zaštite na radu, ali je ovom modernizacijom unapređena i funkcionalnost, odnosno, efikasnost poslovanja same laboratorije“, kaže Nataša Badrljica, direktora Departmana laboratorije Downstream.

Laboratorija se nalazi u Aeroservisu u Beogradu, specijalizovanom objektu za skladištenje i distribuciju mlaznog goriva na beogradskom aerodromu.

„Bitan podatak za ceo proces mlaznog goriva je da smo mi već 13 godina strateški partner IATA. IATA je međunarodno udruženje avio kompanija koje trenutno broji 291 član.

Mi da bismo postali strateški partner morali smo da uvedemo sve njihove standarde, redovno nas kontrolišu i ti izveštaji se dostavljaju svim članicama“, ističe Dejan Rakočević, upravnik Aeroservisa Beograd.

NIS snabdeva sve avio kompanije čiji avioni sleću na beogradski i niški aerodrom, a takođe obezbeđuje gorivo za ministarstva odbrane i unutrašnjih poslova, kao i za privredne subjekte u Srbiji i zemljama regiona.

U prošloj godini ostvarena je rekordna prodaja avio-goriva sa više od 187.000 tona.

Izvor: RTV/ Vladimir Radojković

Milisav Pajević