Počela realizacija projekta Duboka prerada

Srbija

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić ocenio je da početak realizacije projekta Duboka prerada predstavlja veliki dan za NIS i Srbiju, ističući da će ta investicija našoj zemlji omogućiti energetsku stabilnost i sigurnost.

Antić je, na svečanosti povodom obeležavanja početka projekta u Rafineriji Pančevo istakao da je izgradnja postrojenja važna za razvoj i povećanje BDP-a. Projekat ima snažnu ekonomsku komponentu, rekao je ministar i ukazao na to da će se sada steći uslovi za prestanak proizvodnje mazuta i da će derivati biti čistiji.

Predsednik Gaspromnjefta Aleksandar Djukov rekao je da će Rafinerija Pančevo po završetku projekta biti u rangu sa svetskim rafinerijama i dodao da nema sumnje u to da će projekat biti uspešno realizovan bez obzira na to što je reč o komplikovanom i krupnom projektu. Djukov je istakao da će realizacija investicija učvrstiti poziciju NIS-a, i podsetio na to da je od 2009. godine do sada uloženo više od 2,5 milijarde evra u razvoj te kompanije, što joj je omogućilo da postane jedan od energetskih lidera u regionu. Takođe, početak projekta pokazuje ozbiljnost namera Vlade Srbije i NIS-a u realizaciji razvojne politike, naveo je on, najavivši ujedno nova ulaganja Gaspromnjefta.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević