Počela proizvodnja uglja sa kopa „Tamnava-Zapadno polje“

Srbija | Ugalj

proizvodnja uglja tamnava rbkolubara.rs

Danas je kop „Tamnava-Zapadno polje“ ponovo počeo sa radom, a pokretanju proizvodnje prisustvovali su ministar rudarstva i energetike gospodin Aleksandar Antić, direktor JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Aleksandar Obradović, direktor RB „Kolubara“ gospodin Milorad Grčić, zamenik direktora RB „Kolubara“ gospodin Mihailo Petrović, predstavnici sindikata EPS-a i RB „Kolubara“, kao i premijer Republike Srbije gospodin Aleksandar Vučić.

Ovom prilikom gospodin Vučić istakao je da je početak proizvodnje uglja sa ovog kopa bio planiran tek za april 2015. godine, ali je ogromnim zalaganjem zaposlenih obezbeđeno ranije pokretanje sistema. On je naveo i da je pokretanjem proizvodnje na ovom kopu obezbeđeno dodatnih 10 hiljada tona uglja dnevno, odnosno 90 odsto redovne dnevne proizvodnje uglja iz RB „Kolubara“.

Kop „Tamnava-Zapadno polje“ poplavljen je u maju ove godine, a iz njega je ispumpano 129,4 miliona metara kubnih vode, odnosno nivo vode je smanjen za 23 metara. Planirano je da u naredna tri meseca bude proizvedeno oko 900 hiljada tona uglja, kao i da bude otkriveno dodatnih milion tona uglja. Ugalj će proizvoditi novi rotorni bager 740L koji je nedavno pušten u probni rad.

Inače, kop „Tamnava-Zapadno polje“ počeo je sa radom 1995. godine, a do sada je proizveo oko 150 miliona tona uglja iz kojih je generisano oko 100 milijardi kWh električne energije.

Sandra Jovićević

foto: rbkolubara.rs