Počela proizvodnja peleta u Medveđi

Srbija

peletFabrika peleta u Medveđi „Jablanica Eko“ juče je zvanično počela sa radom, a njenom otvaranju prisustvovali su i predsednik opštine Medveđa gospodin Slobodan Drašković, ambasador Republike Slovenije gospodin Franc But i predsednik tehničke Vlade Republike Srbije gospodin Ivica Dačić.

Gospodin Dačić je ovom prilikom izjavio da su ovakvi projekti veoma značajni zbog toga što otvaraju nova radna mesta, dok je ambasador Republike Slovenije gospodin Franc But rekao da je očekivano da slovenačke firme nakon ovog projekta ulože novac u opštinu Medveđa, ali je i podsetio da je u zadnjih nekoliko godina Republika Slovenija donirala preko 4,3 miliona evra Republici Srbiji. Predsednik opštine Medveđa gospodin Slobodan Drašković istakao je da je ovo prva fabrika u Medveđi u poslednjih 15 godina.

Podsetimo, sa početkom radova na ovom projektu startovalo se pre nekoliko godina kada je opština Medveđa počela sa renoviranjem propale hale fabrike „Termovent“, a u novembru prošle godine je osnovana fabrika. Njena vrednost je oko milion evra, od čega su 670 hiljada evra obezbedile opština Medveđa i Vlada Republike Srbije; Vlada Slovenije donirala je 290 hiljada evra, a 100 hiljada evra obezbeđeno je kroz Program EU Progres. Opština Medveđa je stopostotni vlasnik ove fabrike u kojoj je otvoreno oko 50 novih radnih mesta.

Instalisani kapacitet fabrike „Jablanica Eko“ je jedna tona drvnog peleta na sat, a najveći deo proizvodnje će se izvoziti u Italiju, Sloveniju i Grčku.

S.J.