Počela obuka za lica koja će vršiti energetski pregled zgrada u Republici Srpskoj

energetska efikasnost

U sredu 9. decembra 2015. godine u Banjaluci u Republici Srpskoj počinje izvođenje Programa obuke za lica koja će vršiti energetski pregled zgrada, izjavili su za Srnu predstavnici Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

Kako je istaknuto, cilj programa je da lica koja pohađaju obuku steknu dodatna znanja iz svoje struke, ali i potrebna znanja iz drugih oblasti kako bi stručno mogli da obavljaju posao energetskog pregleda zgrada i izradu izveštaja o sprovedenom pregledu i utvrđenoj energetskoj klasi zgrade.

Obuka će trajati od 9. do 22. decembra 2015. godine, a časovi će obuhvatiti energetsko sertifikovanje u Republici Srpskoj, tehničku regulativu u Republici Srpskoj, energetiku i fiziku zgrade, osnove građevinarstva, konstrukciju zgrade i materijale, sisteme grejanja, hlađenja, ventilacije, klimatizacije, rasvete, analizu postojećeg stanja energetske efikasnosti u zgradarstvu, izradu izveštaja, kao i praktične primere energetskog pregleda zgrada.

Nakon završene obuke i položenog ispita, Ministarstvo prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske izdaće polaznicima licence za obavljanje energetske sertifikacije zgrada.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs